Fredag ble det kjent at IOC falt ned på Kina som vertsnasjon for vinter-OL i 2022.

Dagen etter la Europarådets generalsekretær ut følgende melding på sin Twitter-konto.

«Er Kinas vinter-OL i 2022 en mulighet for å presse på for løslatelse av #LiuXiaobo? Jeg håper det. Sport er globalt. Det er også menneskerettigheter.»

Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010, da Thorbjørn Jagland var leder i Nobelkomiteen. Tildelingen førte til at det politiske forholdet mellom Norge og Kina ble iskaldt.

Kina-ekspert Stein Tønnesson ved forskningsinstituttet PRIO sier til VG at han mener Jagland bør være forsiktig med sine uttalelser.

- Jeg kan ikke helt se at en tildeling av Den olympiske komité skulle ha noen innflytelse på det diplomatiske forholdet mellom Norge og Kina. Forbedringer vil skje før eller senere, men jeg tror ikke nødvendigvis at en uttalelse fra den tidligere lederen i Nobelkomiteen vil bidra så mye i den forbindelse, sier Tønnesson.

Thorbjørn Jagland ble i mars byttet ut som leder av Den norske nobelkomité, til fordel for Høyres Kaci Kullmann Five.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.