Mandag stengte de kinesiske aksjemarkedene etter at aksjekursene stupte.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets tror det dramatiske børsfallet først og fremst skyldes at en privat forventningsindeks i helgen.

Indeksen viste nedgang i aktiviteten i industrien for femte måned på rad.

- Personlig føler jeg det er litt overreaksjon på den indeksen. Det er volatile og veldig usikre tall. Men den sterke reaksjonen forteller kanskje noe om nervøsiteten, sier Mork til DN.

Mye usikkerhet

Mork understreker at det generelt er mye usikkerhet knyttet til Kina, idet økonomien er inne i en overgangsperiode.

- Det er god grunn til å holde ulike muligheter åpne for hvordan dette går. Det er betydelig risiko for at Kina havner i den såkalte «middelinntektsfellen», sier han.

Dette uttrykket brukes gjerne om økonomier som går gjennom en første omstilling fra en primitiv jordbruks- eller hardt sentralstyrt økonomi til en moderne industriøkonomi.

- Etter at den første omstillingen er gjennomført, har man i flere land hatt en tendens til å kjøre seg fast. Når det kreves videre omstilling fra store samlebåndsfabrikker til en mer sofisitikert tjenesteøkonomi, må man i enda større grad forlate den kommando- og statsstyrte økonomien og gå over mot privat innovasjon. Den overgangen viser seg alltid veldig vanskelig, sier Mork. 

- Overreaksjon

Den private forventningsindeksen for industrien, som går under navnet Caixin PMI, viste en nedgang til 48,2 poeng i desember, sammenlignet med 48,6 i november.

En indeks under 50 indikerer avtagende aktivitet i sektoren. Dette var femte måned på rad med nedgang i indeksen.

- Det er overreaksjon på enkelttall. Samtidig har jeg følelsen av at endel ikke har tatt inn over seg at Kina ikke kan forventes å være så raskt voksende fremover, understreker Mork.

Opphever forbud

De to kinesiske innenlandsbørsene falt tungt allerede fra start mandag og børsfallet bare forverret seg utover i handelen.

Til slutt ble all handel på børsene i Shenzhen og Shanghai stoppet ut dagen. Da hadde Shanghai falt 6,86 prosent, mens Shenzhen hadde falt 8,28 prosent.

Analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets mener på sin side at børsfallet kan knyttes opp mot at forbudet mot at store aksjonærer kan selge aksjer i børsnoterte selskaper snart oppheves.

- Det ser ut til at det har vært ekstra stort nedsalg i dag som følge av at man reduserer posisjonene sine i forkant av at disse reglene blir opphevet, sier analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.

Globalt børsfall

Børsfallet har uansett årsak smittet over på de store børsene i Asia og Europa. I Tokyo endte hovedindeksen Nikkei ned 3,1 prosent, mens Hong Kong falt 2,7 prosent. I Tyskland og Paris faller børsene i skrivende stund 2,2 og 3,2 prosent.

Markedsreaksjonene mandag ligner dem vi så mot slutten av sommeren ifjor. Da førte frykt for svakere utsikter i kinesisk økonomi til flere dager med kraftige børsfall verden over.

- Det er den samme historien som har pågått en to-tre år nå, konstaterer Mork i Handelsbanken.

- Situasjonen er ikke så enkel

Kina hadde et mål om at veksten i årlig verdiskapning, målt ved brutto nasjonalprodukt, skulle ende på syv prosent ifjor.

- Så er spørsmålet om målet for inneværende år kommer til å bli 6,5 prosent eller syv prosent. De holder kortene tett til brystet, sier Mork.

- Jeg tror noe av det som skjer i Kina er at myndighetene begynner å miste sin allmakt over veksttakten, sier Mork.

Les også:

Se, en fabrikksjef som ikke må si opp folk

Asia i dag: - En «do-or-die»-situasjon for Telenor i India

Venter fullt trøkk i markedet

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.