– Noen mennesker vil sverte Kina ved å snu ting på hodet og fremstille de virkelige ofrene som de skyldige, heter det på lederplass.

Tirsdag kommer konflikten mellom Kina og Filippinene opp i Den faste voldgiftsdomstolen i Haag (PCA) tirsdag.

– Søksmålet vil ikke på noen måte bidra til fred og stabilitet i regionen. Vi vil ikke godta noen beslutning som påtvinges oss, sier Hong Lei, pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.

Det var Filippinene som i 2013 brakte saken inn for domstolen etter at 17 år med forhandlinger ikke hadde ført fram.

Kina har på sin side boikottet voldgiftssaken fullstendig.

Militærøvelse

Bare noen dager før voldgiftsdomstolen i Haag kommer med sin avgjørelse, sendte kineserne en rekke krigsskip, kampfly og ubåter til Parcel-øyene.

Kina hevder at det er en rutinemessig militærøvelse, men den blir ansett som nok en provokasjon i de omstridte farvannene.

Samtidig har det kommet meldinger om at tre amerikanske krigsskip denne uken har patruljert i nærheten av det omstridte Scarborough-revet og Spratlyøyene lenger sør. Kina gjør krav på begge.

– Rå maktbruk?

USA mener at Kina må rette seg etter avgjørelsen i Haag-domstolen for å vise at landet respekterer internasjonal rett.

– Avgjørelsen neste uke vil vise om framtiden i den asiatiske delen av Stillehavet vil bli styrt av internasjonale lover og normer eller av rå makt. Det sa Abraham Denmark, visestatssekretær for Øst-Asia i USAs forsvarsdepartement, i Kongressen forrige uke.

Men ingen embetsfolk ville si om USA vil svare militært hvis Kina fortsetter militære utplasseringer på omstridte øyer og holmer i Sør-Kinahavet.

Den republikanske politikeren Randy Forbes sier verden vil følge med på om Kina oppfører seg som en ansvarlig part i det internasjonale samfunnet og også på hvordan USA vil reagere hvis de ikke gjør det.

– Hva vi gjør eller ikke gjør for å støtte våre allierte og det regelbaserte internasjonale systemet i ukene som kommer, vil gi gjenlyd over hele regionen og i andre verdenshjørner, sier Forbes.

Advarsel

De siste to årene har Kina bygd en rekke kunstige øyer og militære anlegg ved øyer og holmer i havområder som også andre asiatiske land gjør krav på.

Kina hevder å ha krav på mesteparten av det ressursrike havet, deriblant øyer som ligger langt fra det kinesiske fastlandet. Det samme gjør Filippinene, Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

Kina baserer sine krav på kart fra 1940-tallet, og landet har de siste årene begynt å forsvare disse kravene mer og mer aggressivt.

«Det fins en grense i alle saker, og det vil være en pris å betale hvis den grensa krysses», skriver avisen som ansees for å være et viktig talerør for kommunistpartiet.

– Iscenesatt søksmål

«Hvis USA, til tross for prisen, velger å balansere på randen av krig ved å presse og true andre, vil det kun føre til én ting, og det er at USA vil måtte bære hele ansvaret for at spenningen fortsetter å stige i Sør-Kinahavet», advares det i Folkets Dagblad.

Den engelskspråklige avisa China Daily hevder Filippinene og USA har iscenesatt søksmålet i Haag for å forsøke å tegne en karikatur av Kina som «et utskudd i det lovstyrte verdenssamfunnet».

I Global Times er konklusjonen at Kina må forberede seg på «militære konfrontasjoner» i Sør-Kinahavet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kina toner ned krigsretorikk

 
Asia i dag: Høy risiko for væpnet sammenstøt

Pentagon-sjef vil ha tettere samarbeid med Kina

Følg markedet på DN Investor