Det er også ventet varsler om nye økonomiske tiltak

– Folkekongressen, som samler rundt 3.000 delegater i ti dager, er en stor årlig begivenhet i Kina. Selv om engasjementet på langt nær gjelder alle kinesere, sender mange inn temaforslag til kongressen, forteller professor i Kina-studier, professor Mette Halskov Hansen ved Universitetet i Oslo.

Miljø seiler opp

Ved siden av økonomisk vekst og kampen mot korrupsjon blir miljø trolig et av de viktigste temaene for årets kongress, som åpner torsdag.

– Miljø seiler opp til å bli en større sak enn forventet. Årsaken er at en kjent TV-journalist har laget en dokumentarfilm om luftforurensing, som ble lagt ut på internett før helgen. Filmen har fått enorm oppmerksomhet og er lastet ned flere titalls millioner ganger. Også den kinesiske miljøministeren har gitt sin støtte til filmen, og sagt at man ønsker å se på problemstillingen fra et politisk ståsted, forteller Halskov Hansen.

Et annet tema knyttet til samme problemstilling er matsikkerhet, altså at maten man spiser er sunn.

– Det har vært mange skandaler om manglende matsikkerhet, både på grunn av kyniske bedrifter, rene forgiftningsskandaler og forurensning. Dette er kineserne – også politikerne – opptatt av, sier professoren.

Veksten avtar

Blant mer tradisjonelle saker under årets folkekongress er den økonomiske veksten.

– Økonomi og økonomiske reformer er alltid viktig. Spørsmålet nå er hvor stor vekst Kina vil få framover. Myndighetene peker på at veksten vil holde seg på et noe mer normalt nivå framover, på ca. 7 prosent. Den lå på 9-10 prosent for bare få år siden, sier Halskov Hansen.

NUPI-forsker og Kina-ekspert Marc Lanteigne er enig i at økonomi vil stå høyt på dagsorden under kongressen.

– Det blir interessant å se hvilke økonomiske og skattemessige tiltak som blir kunngjort.

Lanteigne peker også på at det alt er varslet økninger i forsvarsbudsjettet på rundt 10 prosent.

Skjerper kamp mot korrupsjon

Sterke signaler tydger også på at antikorrupsjonskampanjen vil fortsette, og med større styrke.

– Både framtredende medlemmer av partiet, høytstående byråkrater og tjenestemenn på lavere nivåer er under etterforskning, sier Lanteigne.

Halskov Hansen sier at kampen mot korrupsjon er veldig viktig for de kinesiske lederne.

– De har satt inn veldig harde tiltak, og det rapporteres nesten daglig om folk på høyt nivå som blir siktet for korrupsjon. Men spørsmålet er om kampanjen virker når man ikke går løs på selve systemet. Man har for eksempel ingen uavhengig domstol eller annen uavhengig instans utenfor kommunistpartiet. Man kan slå ned på enkeltpersoner, men kritikerne mener at det ikke løser de grunnleggende problemene med systemet, påpeker Halskov Hansen.

Les også:
Tre måter markedet kan tolke Norwegian-streiken på
Coop får kjøpe Ica-butikkene
Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.