Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities synes ikke yuan-svekkelsen de seneste dagene er så stor når man sammenligner med utviklingen i den handelsvektede valutaen det seneste året og nedgangen i råvarepriser.

Målt i kinesisk valuta har prisene på olje og aluminium falt med henholdsvis 50 og 20 prosent siden august i fjor. Slik sett har Kina nå mye bedre råd til å importere olje, ikke dårligere. Og de tjener mindre på eksport av aluminium, ikke mer, ifølge Lødemel.

Makrotallene fra Kina i juni overrasket positivt, men juli-tallene skuffet. Men det er ikke åpenbart at den kinesiske økonomien står overfor en utforbakke, mener sjeføkonomen, som blant annet viser til støttende finanspolitikk.

Kan falle til 30 dollar fatet

Analytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sa til DN torsdag at oljeprisen i verste fall kan falle til 30 dollar fatet neste år. Valutasvekkelsene i Kina den siste tida bidrar ifølge ham til dette.

- En oljepris på 30 dollar er helt katastrofalt for Norge, sa Kjus.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets peker i likhet med Lødemel i Arctic Scurities på at yuan-svekkelsen så langt ikke er av det dramatiske slaget.

Hun tviler på på at oljeprisen vil falle til 30 dollar fatet neste år. I så fall må større økonomiske rystelser til.

- Da skal det skje noe mer med Kina enn de devalueringene vi har sett til nå, sier hun til NTB.

Venter jevn vekst i verden

Lødemel venter på sin side at den globale veksten vil fortsette, men han venter ingen dramatisk økning.

- Jeg venter at det går jevnt i riktig retning, dog kanskje litt saktere enn de fleste har ventet. Det tror jeg aksjemarkedene vil håndtere helt fint, sier Lødemel til nyhetsbyrået TDN Finans.

Prisingen på Oslo Børs har falt, og P/E-forholdet har kommet ned til rundt 12,7, og Lødemel mener at markedet ikke er like dyrt nå som det var.

- Hvis den kinesiske valutaen ikke svekker seg ytterligere, så tror jeg Oslo Børs raskt kan hente inn noe av det tapte, sier han.

P/E er nn mye brukt multippel som brukes til å gjøre en rask verdivurdering av et selskap. Den beregnes ved å dividere prisen for selskapets aksje med forventet eller oppnådd fortjeneste per aksje. Jo lavere multippelen er, desto billigere er aksjen priset i forhold til inntjeningen.

Retningsløs periode

Lødemel tror vi går inn i en periode med retningsløs bevegelse på Oslo Børs. Lave oljepriser veier tungt, men samtidig gir lave renter muligheter for multippelekspansjon fremover.

Av triggere fremover viser Lødemel til nøkkeltall fra eurosonen, og når Federal Reserve vil starte sin første renteøkning og hva tempoet for renteoppgangen blir.

- Vi har sett en liten styrkelse av den handelsvektede dollaren etter yuanen har svekket seg, men det store bildet er ikke særlig endret, sier Lødemel til TDN Finans.

Han tror utviklingen i amerikansk økonomi, og særlig arbeidsmarkedet, vil veie tyngre i Feds beslutning enn Kinas valuta.

Les også på DN.no:

Milliardavtale på israelsk gassfelt

Odfjell Drilling-aksjen i koma

Findus selges for milliarder

Se DNTV:

DNs kommentator om Kina: - Det er den store skrekken for Norge

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.