I løpet av de siste dagene i april ble det satt fire historiske toppnoteringer på Oslo Børs. Men frykt for gjeldsboble i Kina og konflikten i Ukraina kan legge en demper på den kraftige oppgangen på Oslo Børs, ifølge analytiker Thina M. Saltvedt i Nordea.

– Hvis Kina etterspør mindre varer, vil det påvirke råvareeksportørene i eksempelvis Norge, Brasil, Australia og Sør-Afrika. Det kan få en stor negativ effekt på Oslo Børs, som er drevet av råvarer, sier Saltvedt og legger til:

– Uroen i Ukraina kan føre til kutt i oljeleveranser til Europa og utløse panikk blant investorene. Da er det er typisk at man selger seg ut av råvarer og aksjer, slik vi så under finanskrisen.

Spår oppbremsing

Hver dag er det i gjennomsnitt blitt handlet aksjer for 4,5 milliarder kroner på Oslo Børs hittil i år. Det er en økning på 29,2 prosent fra samme periode ifjor. DNB Markets tror oppgangen på børsen vil fortsette i ukene fremover.

– Trender har en tendens til å gå lenge når de først begynner. En del av tungvekterne, som Statoil, Hydro og Yara har levert gode tall, og arbeidsmarkedstall fra USA viser oppgang. Vi ser en mulig korreksjon i markedet som mindre sannsynlig enn vi gjorde for en uke siden, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

Ferske tall viser at arbeidsmarkedet i USA er på bedringens vei. Sysselsettingen utenom jordbruket økte med 288.000 personer i april, ifølge den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra Bureau of Labor Statistics fredag. På forhånd var det ventet en jobbvekst på 218. 000.

Tunaal påpeker at den viktigste variabelen for Oslo Børs er oljeprisen.

– Vi ser for oss en oppbremsing av i Kinas økonomi, og i beste fall en normalisering. Skulle Kinas økonomi få problemer, vil det ramme råvareetterspørselen, som igjen påvirker Oslo Børs, sier han.

«Overdriver»

DN skrev fredag at toppsjef Yngve Slyngstad i Oljefondet ser likhetstrekk mellom gjeldsboblen i Kina og finanskrisen i 2008.

– Likhetstrekkene mllom finanskrisen og dagens situasjon i Kina er at mye av låneaktiviteteten, som boliglånsobligasjoner og lånepakker, ligger utenfor bankenes balanse, sa Slyngstad.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener gjeldsfaren i Kina er overdrevet.

– Det er veldig lite sannsynlig at Kina får en omfattende finanskrise på det nåværende tidspunkt. To viktige årsaker er at bankene er godt kapitaliserte og at myndighetene står klare til å rekapitalisere systemet om nødvendig. Det vi må regne med er å få meldinger om mislighold og konkurser. Mange overdriver gjeldsfaren, sier Mork.

Han får støtte fra BI-professor Rolv Petter Amdam:

– Det er opplagt at uroen i Kina har potensialet til å ødelegge for børsoppgangen, men det er ikke dermed sagt at det vil gjøre det. Jeg er ikke så pessimistisk på vegne av kinesisk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.