Ifølge nyhetsbyrået AP snakket Carter med en bemerkelsesverdig positiv tone da han talte under en internasjonal sikkerhetskonferanse i Singapore lørdag formiddag. Han avslørte at han planlegger å besøke Beijing i løpet av året og foreslo tettere samarbeid med Kina, som utvikler sitt forsvar i høyt tempo.

- USA ønsker å utvide militære avtaler Kina til ikke bare å konsentrere seg om risikobegrensning, men også mer praktisk samarbeid. Militærene våre kan jobbe sammen, bilateralt eller som del av et bredere sikkerhetsnettverk, mot en rekke utfordringer - som terrorisme og piratvirksomhet - i Asia-Stillehavet og verden rundt, sa Carter.

- USA vil samarbeide med Kina for å finne løsninger på de globale problemene vi begge står overfor og gripe de mange mulighetene vi har, la han til.

Samtidig poengterte Pentagon-sjefen at USA må være det ledende landet i et eventuelt samarbeid, og han kritiserte Kinas fremferd i det omstridte Sør-Kinahavet - men uten å beskylde kineserne for militarisering i området.

Nylig meldte medier i Hongkong at Kina har planer om å etablere en militær utpost på en øy Filippinene gjør krav på, noe Carter advarer landet mot.

- Jeg håper at slik utbygging ikke forekommer, for det vil resultere i handling fra USA så vel som andre land i regionen. Det vil ikke bare føre til økt spenning, men at Kina blir isolert, sa Carter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.