Veksten i Kina er på vei ned, og i første kvartal endte den på 7,4 prosent. Årets mål er 7,5 prosent. Bare i ett eneste kvartal siden finanskrisen i 2009 har veksten i Kina ikke nådd det offisielle målet.

Tallene ble lagt frem få timer etter at finansdepartementet i USA kritiserte Kina for den siste tidens bevegelser i yuan-kursen.

I sin halvårlige valutarapport kaller finansdepartementet svekkelsen av yuanen for «uhørt», og legger press på Kina om å rapportere sine intervensjoner i markedet mer regelmessig, skriver Wall Street Journal.

«Svært alvorlige bekymringer»

I rapporten heter det at svekkelsen av yuanen vil innebære svært alvorlige bekymringer hvis dette er et signal om at man er på vei bort fra den offisielle politikken om å redusere intervensjonene og la markedskreftene virke.

Siden 17. februar, da yuanen for første gang begynte å falle, har den svekket seg rundt 2,5 prosent mot dollaren. Før yuan-kursen plutselig begynte å falle hadde myndightene i Beijing i mange år tillatt at yuanen gradvis styrket seg.

- Endringen i år har vært ganske uvanlig, sier Kina-ekspert Nicholas Lardy hos Peterson Institute for International Economics til avisen.

Ingen virkning?

Men til tross for kritikken unngår USA i klare ordelag å kalle Kina for en valuta-manipulator.

Advarselen markerer imidlertid Obama-administrasjonens siste forsøk på å få kinesiske myndigheter til å ikke gå bort fra forpliktelsene rundt landets valuta, til tross for en svakere vekst.

Eksperter sier imidlertid til avisen at de ikke tror advarselen fra USA vil få noen betydning for Kinas politikk på området da landet står foran en periode med lavere vekst og et mindre handelsunderskudd.

Les også: Asia i dag: Kinas korthus

Asia i dag: Kina kritiserer IMF for «hard landing»-frykt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.