USAs finansminister Jack Lew sa etter det årlige møtet at de to ville prøve å komme til enighet om en bilateral investeringstraktat de har forhandlet om i sju år, og at Kina lovte å la sin valuta flyte noe friere.

De var også enige om å trappe opp samarbeidet mot klimaendringer, de deler bekymringen for Irans og Nord-Koreas atomprogrammer og er enige om at det er viktig å bekjempe islamsk jihadisme.

På den annen side kom de ikke til enighet om Kinas territorielle krav i Sør-Kinahavet, eller om cybersikkerhet, de to temaene som mer enn noen andre har skapt mistillit mellom verdens to største økonomier.

Svært bekymret

USAs utenriksminister John Kerry sa etter møtet at USA er svært bekymret over massive angrep på amerikanske datanettverk som ekspertene sier at Kina står bak.

Han gjorde det også klart at USA er svært opptatt av fri ferdsel i internasjonale farvann og i internasjonalt luftrom.

Det er en referanse til en frykt USA har for at Kina kan komme til å erklære farvannene rundt revene og skjærene i Sør-Kinahavet der de har bygd anlegg, som eksklusivt kinesisk farvann.

Kinas delegasjonsleder til samtalene, Yang Jiechi, sa på sin side at Kina og USA bør samarbeide om cybersikkerhet, men han gjorde det klart at Kina vil forsvare sine territorialfarvann og ba USA respektere det. Men han understreket også at Kina garanterer for fri ferdsel i Sør-Kinahavet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.