Tirsdag devaluerte Kinas sentralbank med 1,9 prosent mot dollar, noe som resulterte i børsfall både i USA og Europa.

Oljeprisen falt samtidig til det laveste på seks år og prisen på nordsjøolje for levering i september falt med 1,23 dollar til 49,18 dollar fatet.

Prisen på amerikansk lettolje for levering i september falt med 1,88 dollar til 43,08 dollar fatet i New York, og en må helt tilbake til mars 2009 for å finne lavere pris.

- Speile markedskreftene

Den kinesiske sentralbanken beskrev tirsdagens devaluering som et engangsgrep for at vekslingskursen bedre skal speile markedskreftene. Knapt et døgn senere meldte nyhetsbyrået Xinhua om nok en devaluering.

Analytikere mener tiltaket gjennomføres for å hjelpe eksporten, som falt med 8,3 prosent i juli.

Selskaper som handler med Kina ble spesielt hardt rammet etter tirsdagens devaluering, og IT-giganten Apples aksje falt med 5,2 prosent på Wall Street.

Konflikt med USA

Kina har ikke devaluert yuanen siden midten av 1990-tallet og professor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo frykter det kan føre til nye konflikter med USA.

- Dette kan fortelle at kineserne har lyst til å få fart på økonomien ved å få opp eksporten, snarere enn å få opp farten ved å skape økt innenlandsk etterspørsel, sa han til NTB tirsdag.

- Det siste kunne Kina gjort ved å øke de offentlige utgiftene eller satt i verk reformer som hadde fått sparingen ned og forbruket opp i kinesiske husholdninger, forklarer Mehlum.

Stiller spørsmål

Han understreker at Kina med slike grep kunne stått for en større del av etterspørselen selv og ikke bare stolt på at eksporten skulle sørge for vekst.

Økonomiprofessoren forklarer at mange kinesere sparer mye til alderdommen eller eventuelle helseproblemer, og at et bedre velferdssystem kunne endret situasjonen.

Han stiller spørsmål ved om sommerens dramatiske børsfall i Kina skyldtes overdreven sparing og jag etter verdipapirer som etter hvert er blitt overpriset. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.