Det framgår både av en nesten bortgjemt formulering på den nye eieren China National Bluestars hjemmeside og av boka «The Party – The secret world of China's communist rulers», utgitt i fjor og skrevet av Richard McGregor, Financial Times' tidligere Kina-sjef, skriver NTB.

– Det er noe vi ikke har beskjeftiget oss med, sier Johan Chr. Hovland, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Orkla, på spørsmål om hva selskapet vet om det kinesiske kommunistpartiets rolle i det nye eierselskapet.

– Vi har forholdt oss til at kjøperen er et statlig selskap.

Sikret partiets grep
Det kinesiske kommunistpartiet har i årene med såkalt modernisering og satsing på kapitalistiske markedskrefter lagt meget stor vekt på å sikre kommunistpartiets styring med næringslivet, fastslår Financial Times-journalisten Richard McGregor.

– Det kinesiske kommunistpartiets vedvarende grep om makten er basert på en enkel formel, tatt rett fra det leninistiske manuskriptet, skriver han.

Uansett reformer har partiet sikret seg et fast grep om staten og de tre pilarene i partiets overlevelsesstrategi: personellkontroll, propaganda og all militær makt.

Hemmelighold
Kinas myndigheter har imidlertid lenge forsøkt å skjule eller dempe det faktum at kommunistpartiet styrer de store og mellomstore enhetene i nærings- og finansliv, særlig overfor utlandet.

Da China Construction Bank skulle registreres på New York-børsen i 1993, valgte man å stryke alle opplysninger om partiets styring av banken.

– Uansett hva aksjeinnbydelsene måtte si, var sjefene klare på at bankene ikke bare var kommersielle institusjoner. De var instrumenter i den nasjonale økonomiske politikken, skriver McGregor. Han forteller at bankfolk i Morgan Stanley visste, men unnlot å ta opp, spørsmålet om kommunistpartiets store rolle da de ordnet de nødvendige papirene for China Construction Bank.

McGregor peker på at det var kommunistpartiets rolle i det kinesiske, statseide oljeselskapet CNOOC som gjorde at selskapets bud på det amerikanske, California-baserte Unocal i 2005, gikk i vasken.

– Det var nok bevis til å dokumentere i Washington at CNOOC representerte de politiske prioriteringene til den kinesiske staten og ikke var et kommersielt selskap på egne ben.

Alarm i politbyrået
McGregor forteller også hvordan det ble en sak på bordet i kommunistpartiets øverste organ, politbyrået, da gruvegiganten BHP-Biliton, la fram et overtakelsesbud på den britisk-australske rivalen Rio Tinto i 2007.

– Politbyrået besluttet å utfordre BHP-Bilitons bud, en beslutning som sendte Kina AS på verdensscenen som aldri før, skriver han.

Budet ble fremmet gjennom Chinalco, Kinas største aluminiumsprodusent, og pengene ble garantert av et konsortium ledet av China Development Bank.

– Den politiske betydningen bak Rio-Tinto-budet var åpenbar på grunn av måten finansieringen ble godkjent på direkte i regjeringen, uten at CDBs styre engang hadde diskutert lånet, skriver McGregor.

– Tjene moderlandet
På hjemmesiden til Elkems nye eier heter det åpent at partiet leder bedriften, og at det er vedtatt i et spesialorgan «veiledet av Kinas kommunistparti og regjeringsorganisasjoner».

– China National Bluestar (Group) Corporation skulle administreres direkte av Kinas kommunistparti, lød vedtaket i april 2000 ifølge hjemmesiden.

«Å få industrien til å blomstre og tjene moderlandet» er selskapets motto gjengitt samme sted. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.