Gjelden til de lokale myndighetene i Kina fortsetter å stige.

Gjelden hadde i juni vokst til over 17,9 billioner kroner, viser en rapport utført av den nasjonale riksrevisjonen i Kina (NAO), gjengitt av Bloobmberg.

På tre år har gjelden økt med hele 67 prosent, ifølge NAO.

2010 var forrige gang NAO foretok en revisjonsgjennomgang.

«Dette er høyt, men ikke spesielt overraskende», skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

LES OGSÅ: <i>Kina vil kjempe mot forurensing</i>

NAO estimerer at den samlede offentlige gjelden har økt til 55 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. 16 prosent er såkalte betingede forpliktelser, som betyr at lokalmyndighetene ikke vil bli lovlig forpliktet til å betale tilbake gjelden.

Èn konkurs nok
Kjennerud skriver at hovedproblemet er lokalmyndighetenes begrensede inntekter, som legger en kraftig demper på betalingsevnen.  

LES OGSÅ: Mange utfordringer for Kina

Det skal ikke mye til før situasjonen kan bli svært alvorlig, mener seniorøkonomen.

«Kombinasjonen av stor usikkerhet i finansmarkedet med dertil volatile markedsrenter og forholdsvis kort løpetid på gjelden, med mer enn halvparten av gjelden som går til forfall før utgangen av 2015, kan én offentlig konkurs i løpet av de neste to årene være nok til å bringe situasjonen ut av kontroll», skriver Kjennerud.

Lever på eiendomssalg
Seniorøkonomen peker særlig på én ting som har gjort at de lokale myndighetene så langt har maktet å kommet seg unna: Salg av eiendom.

Han viser til at nesten 80 prosent av kostnadene i kinesiske kommuner dekkes inn gjennom salg av landområder, ifølge beregninger fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

LES OGSÅ: Kina bruker milliarder på Mao-feiring

«Dette er ikke bærekraftig over tid, spesielt i lys av risikoen for en kollaps i det kinesiske boligmarkedet», skriver Kjennerud.

Bedring på sikt
DNB Markets-økonomen tror økonomien til lokalmyndighetene i Kina vil bedre seg, og peker på fire faktorer:

  • Skattesystemet skal legges om, der en større andel av skatteinntektene vil gå til lokale myndigheter.
  • Flere investeringer skal finansieres sentralt i stedet for lokalt.
  • Lokale myndigheter har tatt mye av ansvaret med å dekke inn underskudd tl ulønnsomme statlige selskaper. Nå skal man i større grad tillatte statlige selskaper å gå konkurs.
  • Politikere skal bli bedømt ut fra økonomisk disiplin fremfor økonomisk vekst.

Kjennerud tror imidlertid ikke på en «quick fix» i bedringen av lokalmyndighetenes gjeld.

«Det vil riktig nok ta tid før disse endringene trer i kraft, og fortsatt stiger kreditten raskere enn farten i realøkonomien, noe som tilsier at ubalansen i den kinesiske økonomien fortsetter å øke», skriver Kjennerud.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.