Tall fra Film & Kino for det første halvåret i 2015 viser en marginal oppsving i besøkstallene sammenlignet med 2014.

Så langt i år har det vært 5,1 millioner besøkende på norske kinoer. Det er opp 1,2 prosent fra 2014, og det nest høyeste besøkstallet for første halvår de siste fem årene.

De mest sette filmene i første halvår er «Fast & Furious 7», «Fifty Shades of Grey» «Jurassic World».

Førstnevnte er sett av i overkant av 420.000 kinogjengere.

Lite norsk

Ingen av de mest sette filmene er norske, man må ned på 20. plass på kinotopplisten før man finner en norsk film.

«Staying Alive», med Agnes Kittelsen og Linn Skåber i hovedrollene er den soleklart mest populære norske filmen så langt i år, med mer en 82.000 besøkende på kinoene.

Les også: Treg start for norsk film dnPlus

Men den er også den eneste norske filmen som er på topp 20-listen over de mest sette. Andelen norsk film er til nå på 3,8 prosent.

I hele fjor var norskandelen av film på norske kinoer rundt 23 prosent.

En av de åpenbare forklaringene på dette er at det har kommet relativt få norske barne- og spenningsfilmer i første halvår av 2015.

Håper på god høst

Kommunikasjonssjef i Film og Kino, Birgitte Langballe, har imidlertid forhåpninger til høsten.

– Det er knyttet store besøksforventninger til flere av høstens norske kinoopplevelser, blant annet  «Bølgen», «Karsten og Petra på safari», «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», «Doktor Proktors tidsbadekar», «Julekongen – Full rustning» samt «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa i romjulen», sier Langballe i en pressemelding.

I samme periode har man sett en oppsving for kinoreklamen.

Les også: Opptur for kinoreklame dnPlus

Mediebyråforeningens tall viser at omsetningen for kinoreklame økte med 12 prosent. Det er langt bedre enn tv som i samme periode økte 2,9 prosent, mens dagspresse falt med 22 prosent.

Dette er de ti mest sette filmene så langt i år:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.