Inger Warendorph i Walt Disney Studios Motion Pictures Norway har distribuert den nye «Star Wars»-filmen til hele 209 norske kinoer i forkant av premieren klokken ti onsdag morgen.

Tirsdag slapp hun rundt 50 filmanmeldere inn til pressevisning på Filmens Hus i Oslo.

- De var fornøyd da de satte seg. Vi får håpe de er fornøyd når de går ut igjen også. Det er kanskje det viktigste, sier Warendorph.

På grunn av en verdensomspennende sperrefrist, regner hun ikke med at det vil dukke opp noen anmeldelser før klokken ni onsdag morgen.

Oppdatering: DNs anmelder mener regissør J.J. Abrams «har trimmet hengebuken av pretensiøs pratsomhet til en stram sixpack av et actioneventyr man kan knytte seg emosjonelt til uten å ofre selvrespekten».

Resten av DNs anmeldelse kan du lese her: Stjernekrig med smell

209 kinoer

Filmen får uansett en strålende start i det norske markedet.

Onsdag går den opp på hele 209 kinoer. Mange av dem viser den i flere saler.

Dermed treffer stjernekrigerne til George Lucas anda flere kinoer enn spesialagent James Bond, som nylig gikk opp på kino i 196 saler i Norge.

- Vi har passert 70.000 forhåndssolgte billetter. Det har ikke vi opplevd før. Det er en stor rekord for oss i Walt Disney, sier Warendorph.

Med en billettpris på 120 kroner, innebærer dette at filmen har omsatt for 8,4 millioner kroner allerede før premieren.

Håper «the sky is the limit»

Hvor det vil ende, tør ikke Warendorph å spå nå.

- Det er nesten håpløst å si. Dette er den første «Star Wars»-filmen vi i Disney sender ut i Norge. Vi håper at «the Sky Is The Limit», men vi vet jo ikke. Det blir lettere å komme med noen anslag etter at den har åpnet. Kanskje har alle de som ønsker å se filmen allerede har kjøpt billett og that’s it? Men vi håper jo å få inn noen helt nye i Star Wars-universet. Du kan godt se denne uten å kjenne forhistorien, sier hun.

Etter premieren er mye av lanseringsjobben unnagjort.

-Ja, da lever den på mange måter sitt eget liv. Vi har gjort mye markedsføring, og har blant annet hatt en «Tie Fighter» (romfartøy, red. anm.) som har kræsjet utenfor Oslo S. Den flytter vi opp til Colosseum så den er klar til premieren klokken ti i morgen formiddag, sier Disney-sjefen.

Hun er naturlig nok spent på hva de 50 anmelderne vil skrive.

- Jeg har sett den, og vil påstå at det ikke går an å slakte den. Men jeg tror publikums vurdering er aller viktigst, sier Warendorph.

Rey og Finn flykter fra en eksplosjon, trolig like etter at Rey har landet på planeten Jakku.
Rey og Finn flykter fra en eksplosjon, trolig like etter at Rey har landet på planeten Jakku. (Foto: Lucasfilm Ltd. & TM)
«Take over» på Colosseum

I Oslo kjører Colosseum kino utelukkende «Star Wars» gjennom hele den første helgen - på alle sine fire saler.

Filmen dominerer også på Saga, Klingenberg og Ringen.

- Bergen gjør noe det samme, men vi har ikke full oversikt ennå, sier Warendorph.

- Med en sånn film som dette får kinoene utvide med forestillinger og kinosaler ut fra tilbud og etterspørsel til enhver tid. Mange har utvidet antall saler mange ganger allerede. Det er naturlig når billettsalget går unna allerede tre måneder før premieren. Mange kinoer kjører nesten «take over» i morgen og viser Star Wars på alle saler, forteller hun.

De som går på kino tidlig onsdag vil bli blant de første som ser filmen. Fortsatt er det billetter å få til de tidlige forestillingene onsdag.

I Europa er det Norden og Frankrike som er først ute med premiere onsdag. I England og USA er det ordinær premiere først på fredag.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Rumpereportasje behandles av PFU

Aviser er ny lekegrind for milliardærene dnPlus

Ring og spring dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.