Aker Asas oljerelaterte aksjeinvesteringer falt 6,3 milliarder kroner i verdi i 2014.

- I dagens marked er det priset inn vedvarende lave oljepriser og utsikter til lavere aktivitet innenfor oljeservice. Det betyr i så fall at det kan bli noen magre år for selskaper og aksjonærer i denne sektoren. I slike situasjoner er det viktig at Aker har likviditet og finansielle muskler til å støtte selskaper i porteføljen, eller ta nødvendige grep, skriver Kjell Inge Røkke i sitt årlige brev til Aker-aksjonærene.

I fjorårets aksjonærbrev skrev Røkke at at Aker lenge har ment at oljeprisen vil holde seg på et nivå over 90-100 dollar fatet i 2014-dollar, men det vil være sykluser hvor prisen både er høyere og lavere enn dette nivået.

I år minner han selv om dette, og skriver "Dette synet ligger til grunn for vårt sektorsyn, så kan investorer være uenig eller enig i det."

-  Dersom spørsmålet nå er om jeg er like sterk i troen på at oljeprisen raskt kommer opp i USD 100 dollar, er svaret nei. Dette prisnivået ligger mest sannsynlig noe frem i tid.

- Jeg vet at markedet og oljeprisen svinger. Nå opplever jeg en av mange nedturer siden jeg ble hovedeier i Aker i 1996, skriver han, men tror ikke det vil vedvare.

Her er Røkke-brevet

Tro på industrien

- Hvis spørsmålet er om jeg fortsatt har stor tro på å investere i olje- og gassrelaterte selskaper, er svaret utvilsomt ja.

Og han åpner for at nedgangen kan gi oppkjøpsmuligheter.

- Av egen erfaring vet jeg at det er i nedgangstider det åpnes for de beste mulighetene til å gjøre investeringer som i neste runde kan skape store verdier.

Men skråsikker vil han ikke være i dagens markedssituasjon.

- Akkurat nå føler jeg meg litt som en av Storm Ps landstrykerfigurer, tegnet av den danske forfatteren, oppfinneren og humoristen Robert Storm Petersen. Han blir spurt om hva han mener om verdenssituasjonen, og svarer: «Jeg vet ikke, jeg har fått et rusk i øyet», skriver han.

"Ber ikke om unnskyldning"

Han begrunner troen på oljebransjen med at verden trenger mer energi, og at selv om han har tro på vekst i fornybare energikilder, mener han olje og gass vil forbli store som energibærere.

- Selv om vi alle kan håpe på at «grønnere» energi gradvis kan få en større andel av energimiksen, så er både det internasjonale energibyrået IEA og andre seriøse analysemiljøer enige om at verden skal produsere olje og gass i generasjoner fremover. En generasjon frem i tid mener IEA at olje og gass fortsatt står for halvparten av verdens energiproduksjon.

Han mener det er sentralt at den oljen og gassen verden trenger produseres så energi- og CO2-effektivt som overhodet mulig.

- Jeg har stor respekt for miljø og den effekten fossile energikilder har, men jeg ber ikke om unnskyldning for å være en del av industrien som skaper positive sosiale og økonomiske ringvirkninger. Olje- og gassindustrien er en del av løsningen fremover, skriver han.

Les også:

Dette er Røkkes beste investering  

Røkke slåss om fire milliarder  

Røkke og Gjelsten sammen om nytt flyselskap

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.