Europas kriminelle bruker Skype og annen IP-telefoni for å unngå å bli avlyttet og avslørt. Men nå skal EU ta dem.

Gjennom EU-organet Eurojust (European Union's Judicial Cooperation Unit), skal man koordinere kampen mot internasjonale organiserte kriminelle som bruker kryptert IP-telefoni til å kommunisere med.

Italia leder an
Italia skal lede arbeidet som ble presentert fredag. Der rapporterer politiet at organiserte bander, narkotika- og våpensmuglere, prostitusjonsringer og menneskesmuglere i stadig større grad ringer over internett for å unngå å bli avlyttet. Det til etterforskernes store frustrasjon. De overhørte nylig en mistenkt kokainsmugler be sin kunde om å gå over til Skype for å få de siste detaljene om hvordan 2 kilo kokain skulle overleveres.

Skype er hemmelig
Skypes krypteringssystem er nemlig en hemmelighet som selskapet ikke ønsker å dele med myndighetene. Og mens etterforskere over hele verden bruker telefonavlytting som et av sine viktigste verktøy for å avsløre forbrytelser, har de kriminelle funnet sitt mottrekk.

- Muligheten for å avlytte IP-telefoni vil bli et avgjørende verktøy i kampen mot internasjonal organisert kriminalitet innen Europa. Vårt mål er ikke å stoppe brukerne å nyte fordelene med IP-telefoni, men å hindre kriminelle i å bruke Skype og andre systemer til å planlegge og organisere sine ulovlige aktiviteter, sier Carmen Manfredda som er utpekt til å lede prosjektet.

Skype sa fredag til ZDNet UK at de har gitt utfyllende forkl#229er til Eurojust om sitt kriminalitetesforbyggende program og avviste at de ikke var villige til å samarbeide med myndighetene.

- Skype fortsetter å være interessert i å jobbe sammen med Eurojust på tross av at de valgte å ikke ta kontakt med oss før de presenterte sin etterforsking, sa en talsmann for det eBay-eide selskapet.

Telio samarbeider
Telio, som er en av de største leverandørene av IP-telefoni i Norge, gir allerede politiet anledning til å avlytte "sine" IP-adresser.

- Hvis politiet kommer med en kjennelse om telefonavlytting knyttet til en spesifik IP-adresse har vi alltid bistått dem med det. Men det er viktig å understreke at det må en kjennelse til. Vi har nødvendige systemer som gjør det umulig for andre å avlytte samtaler og som sikrer våre kunders rettigheter knyttet til personvernet, sier administrerende direktør Eirik Lunde i Telio til Dagensit.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.