I tre dager har Eltek-gründer Alain Angelil gitt sin versjon av forholdene som ligger til grunn for den omfattende tiltalen mot ham.

Etter at Angelil var ferdig med sin frie forkl#229 igår, overtok polititadvokat Harald Holm Glad ordet. Han ønsket grundigere forkl#229er på en rekke forhold. Etter fire dager i retten har man ikke kommet lenger enn til første post i tiltalen som tar for seg de skattemessige forholdene.

Økokrim mener det er et gjennomgående mønster at transaksjoner som er forsøkt skjult for myndighetene har skjedd med utgangspunkt i en hemmelig konto i Luxembourg. Der har det stått både aksjer og penger som Økokrim mener Angelil har disponert. Men Eltek-gründeren har en helt annen forkl#229.

Selv om han medgir at kontoen står i hans navn, mener han realiteten var at broren Ronald Angelil var den som bestemte over aksjer og penger som sto på kontoen.

Delt med Wenche eller Ronald
Holm Glad leser opp fra dokumentet Angelil undertegnet da han kontoen ble opprettet:

- Her står det joint account. Hvem var kontoen delt med?

- Ronald, sier Angelil.

- Det står ikke noe om Ronald her. Det står Wenche Angelil. Den er vitterlig opprettet i din kones navn?

- Da vet jeg ikke hvorfor jeg gjorde det. Jeg har ikke noe svar på det. Det var en tabbe, svarer den Skottland-bosatte gründeren.

Aktor leser videre og gjør Angelil oppmerksom på at han ved kontoåpningen undertegnet på at det er han som eide midlene som deponeres på kontoen, og at i tilfelle det ikke skulle være hans midler skulle han oppgi hvem midlene tilhørte.

- Det er min konto, ja.

- Dette dreier seg om hvem som eier midlene på kontoen. Det tror jeg du skjønner.

- Du skriver under så mye papirer uten å tenke. Jeg har ikke noe svar på det, egentlig.

Aktor var også opptatt av hvordan aksjer utstedt i emisjonen da Eltek gikk på børs i 1998 og aksjer knyttet til et opsjonsprogram i 2000 også endte på Angelils ukjente konto i Luxembourg.

Drev storstilt utlån
Angelil hovedforkl#229 er at han kun har lånt ut penger til folk som har ønsket å investere i Eltek-aksjer. Det skal ha vært tilfellet da en direktør i Eltek ønsket å delta i emisjonen, da en av Elteks første kunder ville tegne seg og da Closa Corp, selskapet til Ronald Angelil, ønsket å delta i emisjonen. Kort tid etter skal både den Eltek-ansatte og kunden ha ombestemt seg. De ønsket likevel ikke å være aksjonærer i gründerens børsselskap.

Da skal Ronald Angelil, etter brorens forkl#229, ha overtatt aksjepostene og gjelden knyttet til aksjekjøpene. Aksjene dukket så opp på Alain Angelils konto i Luxembourg, som gründeren sier broren bestemte over. Til tross for at det var Alain som hadde dialogen med kontaktpersonen i banken.

Også aksjer utstedet i et opsjonsprogram for de ansatte i 2000 skal ha endt på Angelils Luxembourg-konto.

Aktor boret torsdag mye i hvordan mer enn 36.000 aksjer i opsjonsprogrammet ble overført til forretningspartneren Frankie Kongs VPS-konto før de kort tid etter endte på Eltek-gründerens konto i Luxembourg.

Ifølge oversikten over opsjonstildelen skulle Frankie Kong, som var en forretningspartner i Kina, kun ha rett på drøye 4.000 aksjer. Likevel endte han opp med mer enn 36.000 aksjer.

Angelil forklarer at opsjonstildelingen ble revidert slik at Kong skulle løftes opp til samme opsjonsnivå som andre ledere i selskapet. Ettersom det var en del opsjoner i programmet som ikke var benyttet, gikk disse tilbake i "potten" sammen med Angelils egne opsjoner for så å bli overført til Kongs VPS-konto. Også opsjoner som feilaktig var blitt tildelt en medarbeider som hadde sluttet ble overført til Kong.

Hvem lånte egentlig ut penger
De første 4.080 aksjene betalte Kong selv. Mens mesteparten av de øvrige aksjene ble betalt fra Angelils konto i Luxembourg.

- Hvorfor ble de det? ville politiadvokat Holm Glad vite.

- Kong hadde snakket med Morten (Alain Angelils sønn, red. anm.) som sa "faren min sikkert kan låne deg de pengene", svarte Angelil.

Politiadvokaten påpekte at tegningblanketten for de siste 17.000 aksjen kom etter at tegningsperioden var utløpt, og lurte på om Angelil hadde noen forkl#229 på det.

- Det har jeg ikke. Jeg jobbet ikke i back office-funksjon.

På spørsmål om hvorfor Angelils Luxembourg-konto ble brukt til overføringen, svarer Angelil:

- Fordi jeg hadde penger der. Antageligvis.

- Er det dine penger?

- Det er egentlig Ronalds penger.

- Snakket du med Ronald om å få låne penger? spurte aktor uten at det kom noe klart svar.

Les også: Mangler millioner i Angelils regnestykke

Tips utløste Angelil-saken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.