Norges Takseringsforbund ønsker en nettside med en oversikt over rapporter og vurderinger som har blitt utført av boliger, hva slags rapporter dette er, og når de har blitt utført.

Ønsket springer ut fra at store forskjeller i takstene tyder på at enkelte takstmenn er med på å påvirke prisene som oppnås på boliger.

– Vi ønsker mer åpenhet rundt boligtransaksjoner og vil jobbe for at alle skal få en nøyaktig og lik vurdering av boliger, enten de kjøper eller selger. Det er viktig at forbrukerne har tillitt til taksmennene og deres vurderinger. Disse må være korrekte slik at man ikke får ulik takst på samme bolig, sier administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, Arne M. Støbakk.

Grundigere vurdering
I tillegg til en base med alle takster vil takstmenene ha en ordning som øker deres tilfang på arbeid.

– Vi mener at myndighetene bør innføre krav om en bygningsteknisk gjennomgang ved kjøp og salg av boliger. Dette bør være obligatorisk, sier Støbakk.

Utspillet kommer i forbindelse med at Barne- og familiedepartementet jobber med et forslag som skal gi boligkjøpere bedre beskyttelse mot sprikende boligtakster, ifølge Newswire.

Departementet jobber nå sammen med Finansdepartementet for å komme frem til et nytt regelverk, der forslaget trolig er klart før sommeren.

Mest mulig trygghet
Leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Svein Rønning, tror ikke det er noe stort problem med at boligselgere jakter på den høyeste taksten gjennom å bruke flere takstmenn.

Men han ser klare fordeler med en mer omfattende teknisk gjennomgang av boliger i forbindelse med salg.

- Min påstand er at en gjennomgang av det bygningstekniske av en kyndig person vil danne grunnlag for at handelen gjennomføres på best mulig fakta, og det er best for alle parter, sier Rønning til dn.no.

Anbefaler Boligsalgsrapport
Han sammenligner det hele med et bruktbilkjøp, der en tilstandsrapport sørger for at kjøper kan føle trygghet ved handelen.

Et av Norges Takseringsforbunds produkter er en såkalt boligsalgsrapport, som er spesielt rettet inn mot eierskiftesituasjonen, og gir en god oversikt over byggets tilstand.

- Dette er et godt produkt, som jeg anbefaler blir brukt av selger og kjøper ved bolighandel, sier Rønning.

I dag hører det til sjeldenhetene at boligselgerne legger frem noe mer enn en verditaksering, og i følge Rønning er det i store deler av landet ikke engang vanlig med denne takseringen.

Prisen for en verditakst er rundt 1.500-2.000 kroner, mens en boligsalgsrapport koster cirka 3.500-6.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.