- Jeg er ikke kjendis. Jeg går ikke på kjendisfester, prøver Eyvind Hellstrøm.

Likevel vil han havne på vinmonopolets liste over kjendisviner fra 2011. Sammen med andre tv-personligheter som Alex Rosén, Finn Schjøll, Bettan Andreassen og Anne-Kat Hærland.

På den samme listen finner vi også kjente vinkjennere som Sigurd Wongraven, Christer Berens og Frithjof Nicolaysen, samt kokkene Arne Brimi og Lars Barmen.

Er det tv-Hellstrøm eller kokke-Hellstrøm som gir ut denne vinen?

– Det er helt klart kokken Hellstrøm, sier han selv.

– Hvorfor gir du ut Hellstrøm Bon Vin Rouge?

– Årsak nummer én er at jeg har hatt et nært forhold til vin lenge. Det er matens naturlige følgesvenn. Det eneste man skal drikke til mat er vin, konstaterer kjendiskokken.

– Det er ikke Anne Kat, Wongraven og Brimi som har inspirert meg, men de har gjort det blitt en naturlig tanke at jeg skal lage en vin.

Det er ikke første gang Hellstrøm vurderer å putte sitt navn på en vinflaske. I forbindelse med at han og Anne-Kat Hærland ga ut boken «Inn med sølvskje» i 2007 var det tenkt at de skulle gi ut en vin sammen.

– Vi smakte sikkert 30 viner, men jeg var ikke så begeistret for det vi smakte. For å forbli gode venner, konstaterte vi at det ikke var en god idé og hun gikk solo, forteller Hellstrøm.

Fransk produsent
Ideen kom opp på nytt på en middag sammen med vinimportør Christopher Moestue (se egen sak) for et par år siden. Moestue har tidligere blant annet jobbet som kjellermester på Bagatelle sammen med Hellstrøm på 1980-tallet. I vår og sommer har duoen besøkt vinprodusenten Famille Perrin i syd-Rhone i Frankrike flere ganger.

– François Perrin er en av de beste produsentene i Châteauneuf-du-pape. Hans flagskipvin er Château de Beaucastel, sier Hellstrøm om valget av produsent.

Fordeler for alle
François Perrin forteller at han kjenner Christopher Moestue godt og at han snakket med Hellstrøm om å lage en vin en kveld på Bagatelle for mange år siden. Det er første gangen familien Perrin gjør et slik samarbeid med en kjent person. I Frankrike er dette ikke vanlig, ikke engang blant kokker. François tror både hans familie og Hellstrøm kan trekke fordeler av samarbeidet.

– Dette er en god mulighet for oss å bli assosiert med Hellstrøm, sier han.

– Han er en kjendis, men minner også om en vinmaker. Han er åpen, interessert og ydmyk, sier François.

Han tror alle har lært mye i prosessen.

– Familien Perrin har sin smak, Christopher har sin og Hellstrøm har en fantastisk feeling for mat og vin. Vi lærte mye, sier han til DN.

«80, 15, 5»
Hellstrøm skjenker, sveiver glasset og stikker nesen ned i glasset.

– Flott, fin nese ...

Han drikker, slurper litt og spytter. Og beskriver vinen:

– Kvalitet, og hva er det? Egenart, personlighet, smaksrik, bærpreg, kjølig avslutning, fasthet, gode bløte tanniner. Denne vinen har frukt, er lett å like sammen med mat. Det er ikke noen plump søtlig vin.

– Blenden er en «80, 15, 5».

Nå snakker han om kombinasjonen av druetyper. 80 prosent grenache, 15 prosent syrah og fem prosent mourvèdre. Prisen for en flaske havner på 149,90 kroner. Noe han selv synes er latt erlig billig.

– Skal du tjene noen penger på dette?

– Jeg håper virkelig det. Gjerne så mye at jeg kan kjøpe et hus i Frankrike. Det er lov å håpe, sier han med sarkasme i stemmen.

Til å begynne med har de tappet 15.000 flasker, men forhåpningen er å selge 50.000 flasker i 2011.

Til sammenligning solgte Christer Berens to mest populære viner over 700.000 liter i 2010.

– Klarer jeg å slå Christer Berens, skal jeg by ham på middag, lover Hellstrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.