- Vi ønsker større likviditet i aksjen, og et sted hvor vi eventuelt kan hente penger hvis vi ønsker å gjøre flere ting, sier styreleder Martin Nes i Standard Drilling til DN.no om motivasjonen for børsnoteringen.

Standard Drillings hovedaksjonær er investor Øystein Stray Spetalens investeringsselskap Ferncliff. I tillegg står en rekke kjente investorer på aksjonærlisten (se mer nederst i saken).

Ingen emisjon før neste år
En kraftig økning i oljeprisen og uro i Nord-Afrika sørger for god timing for børsnotering av et nytt offshoreselskap.

Standard Drilling, som eier en rigg under bygging i Singapore, henter imidlertid ikke inn penger forbindelse med noteringen. Selskapet er fullfinansiert frem til levering i juli 2012, ifølge styrelederen.

- Vi har tilstrekkelig med penger frem til levering av riggen i juli 2012. Men det er klart at vi må hente penger for finansiering av riggen ved levering, og i tilfelle vi ønsker å utøve en opsjon eller to, sier Nes til DN.no.

40 millioner dollar aktuelt
Nes legger til at en eventuell emisjonsstørrelse vil avhenge av hva selskapet velger å gjøre, og peker på at bare det første avdraget på opsjonen selskapet har med verftet er i størrelsesorden 36-37 millioner dollar.

- Det vi vil være avhengig av å hente, vil da være rundt 40 millioner dollar, sier Nes.

Standard Drilling har en oppjekkbar rigg (jack-up) under bygging ved Keppel FELS-verftet i Singapore, for levering i juli 2012. Prisen på riggen er 180 millioner dollar, eller nærmere 1,1 milliard kroner. Selskapet har opsjoner til å bygge to tilsvarende rigger ved samme verft, som ikke er utøvet. Disse vil kunne bli utøvd, skal man tro styrelederen.

- Vi rigger oss til for det, ja, men det er markedet som bestemmer, sier Nes til DN.no

Kjente investorer på eiersiden
Standard Drilling er basert på kypros og ble i forbindelse med børsnotering omdannet til et allmennaksjeselskap.

I styret sitter foruten Ferncliff-sjef og styreleder Nes, Ferncliff-partner Glen Rødland, og Songa Offshore-grunder Gunnar Hvammen samt kypriotene George Crystallis og Angela Papadopoulou.

Største eier er Ferncliff, som direkte og indirekte eier rundt 35 prosent av aksjene i selskapet, samt Gunnar Hvammen gjennom sitt selskap Thabo Energy med 11 prosent. Andre kjente størrelser på aksjonærlisten er fondet Warrenwicklund og investor Edvin Austbø gjennom selskapet Alden AS. Disse eier henholdsvis 2,7 og 2,4 prosent.

First Securities og Arctic Securities har vært rådgivere i forbindelse med notering. Dette er de samme meglerhusene som bistod Standard Drilling da man hentet inn 21 millioner dollar, oppunder 120 millioner kroner, i desember ifjor. Opprinnelig lå mandatet hos Pareto, som kastet ut selskapet til fordel for Bjarne Skeies riggprosjekt Prospector Offshore Drilling.

Les også:
Laks og rigg godkjent for børs
Spetalen vilha Standard Drilling
Hamstrer i Standard Drilling
Lukrativt for Standard Drilling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.