Torsdag overtar Arne Vannebo og familien nøklene til den gedigne eiendommen på Gaupholmen i Lillesand.

– Vi føler det er som å ta over en kulturskatt. Det er en perle, sier Vannebo som har slått seg opp på små- og mellomstore kjøpesentre rundt om i landet.

Familien er slett ikke uvant med å feriere i området. Den eier i dag et landsted i Brekkestø bare noen få hundre meter unna, med utsikt mot Gaupholmen. Han hadde ingen planer om å kjøpe den 74 mål store eiendommen med flere bygninger, inkludert vernet hovedhus fra 1730 og utendørs svømmebasseng, da skipsreder Erik Klaveness ifjor la ut eiendommen i det åpne markedet. Prisantydningen var på rundt 60 millioner kroner.

– Vi har verdens fineste sted, men har alltid sagt at skulle Gaupholmen komme for salg, må det være det eneste stedet det går an å bytte til. Ting har modnet litt gjennom vinteren, sier Vannebo.

Det ble holdt familieråd, og både han, kone og tre barn kom frem til at de ønsket å fortsette å tilbringe somrene på Sørlandet.

Rekorddyrt

– Vi gleder oss veldig til å ta over og fortsette å ha somrene på Sørlandet i mange år fremover, sier han. Det er foreløpig uavklart om familien beholder eller selger det gamle landstedet.

DYRT HYTTEKJØP. Investor Arne Vannebo måtte antagelig gi over 50 mill. for landstedet i Lillesand.
DYRT HYTTEKJØP. Investor Arne Vannebo måtte antagelig gi over 50 mill. for landstedet i Lillesand. (Foto: Per Thrana)
Vannebo ønsker ikke å kommentere prisen på eiendommen, men eiendomsmegler Nils Nordvik i Nordvik & Partners som sto for transaksjonen, tinglyste nylig en sikringsobligasjon på 52 millioner kroner på eiendommen. Heller ikke Nordvik vil kommentere den nøyaktige prisen, men innrømmer at det trolig dreier seg om landets dyreste fritidseiendom.

– Jeg har ikke hørt om noe som har vært solgt dyrere enn dette her, så prisrekorden er grundig slått, mener Nordvik.

Han viser blant annet til malemester Martin Thorendals kjøp av hytte i Sandefjord til 38 millioner kroner som noe av det dyreste han har hørt om fra tidligere.

– Men jeg har en liggende i skuffen nå i Kragerø til over 40 millioner kroner som ikke er annonsert ennå, sier Nordvik.

Sørlandskos

Vannebo ser uansett ikke på kjøpet av Gaupholmen som et investeringsobjekt han skal tjene penger på.

– Dette handler ikke om kroner og øre, dette er en investering i sommerkos på Sørlandet der hele storfamilien kan være i mange år fremover, sier Vannebo som ikke har planer om å pusse opp.

– Nei, eiendommen er veldig godt holdt av familien Klaveness, sier han og viser til at det vil kreve litt å vedlikeholde alle bygningene på eiendommen.

Han er ikke redd for å ha kjøpt for dyrt, selv om Klaveness måtte fire på den opprinnelige prisantydningen.

– Min bestefar kjøpte i 1950 en eiendom her nede til 15.000 kroner. Da var det også mye oppstyr rundt det. Idag trekker bare folk på smilebåndet når de hører den historien, sier Vannebo.

Han har generelt ikke tro på noe stort prisfall på sjøeiendom, og viser til at hytter ved sjøen er et knapphetsgode ettersom det ikke lenger er tillatt å bygge i strandsonen, samtidig som nordmenn får stadig bedre råd.

– Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, sier Vannebo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.