Artikkelen er oppdatert

Konkursrytter og bedrageridømte Stein Skau-Jacobsen er igjen i søkelyset, etter at han gjennom selskapet Norefjell Panorama har solgt en prosjektert hytte med alvorlige konstruksjonsfeil.

I torsdagens DN blir leserne kjent med familien Vaage, som i 2005 endelig skulle realisere hyttedrømmen sin.

Familien endte opp med å kjøpe hytte på Høgevarde like vest for Norefjell av nettopp Norefjell Panorama. Fem år senere angrer familien bittert på at de inngikk avtale med selskapet.

Se video her:

Alvorlige konstruksjonsfeil
I Vaages stav- og lafthytte ble det benyttet utenlandsk arbeidskraft fra Baltikum. Norske tømmer- og lafteeksperter slakter måten hytta ble bygget på og karakteriserer arbeidet som "makkverk".

Konstruksjonsfeilene var såpass alvorlige at hytta stod i fare for å rase sammen.

 

Hytta er per i dag ubeboelig og i Norefjell Panorama er det ingen penger å hente etter at selskapet gikk konkurs i 2009.

Mannen bak selskapet, Stein Skau-Jacobsen, ble etterforsket første gang av Økokrim i 1991 for svindel med salg av laks både i Norge og Tyskland.

Fra laks til eiendom
På 2000-tallet gikk han fra laks til eiendom, og har vært involvert i store hytte- og hotellkonkurser i Vrådal, på Sanderstølen og Ørterstølen.

I kjølvannet av konkursene satt det forsmådde lokale investorer og leverandører igjen.

Likedan er det etter konkursen i Norefjell Panorama. Da Kjell Bråten fra Krøderen kjøpte opp et konkursbo som inneholdt flere hyttetomter på Norefjell og Høgevarde banket Skau-Jacobsen på døren med forslag om kompaniskap.

Skau-Jacobsen hadde et byggeselskap i Litauen som kunne stå for hyttebygging på tomtene.

- Vi ringte rundt for å sjekke hva slags mann dette var. Men bankene sa de ikke hadde noe på ham. Det er jo helt utrolig med den historien han har bak seg, sier Bråten til DN.

Får ikke tak i Skau-Jacobsen
Han har de siste to årene forsøkt å få tak i Skau-Jacobsen, men til ingen nytte.

- Han skylder oss fortsatt over en halv million kroner, sier Bråten.

Geir Vaage trodde også han gjorde en grundig sjekk av Skau-Jacobsen da han fikk tilbudet om hytte og tomt på Høgevarde.

- Han ga et veldig tillitsvekkende inntrykk da han presenterte prosjektet, og han ga meg også referanser på to andre som hadde kjøpt hytte av ham. Jeg ringte begge, og fikk bare positive tilbakemeldinger. Men når jeg nå vet hvordan han har drevet på, så vet jeg ikke engang om det var reelle hyttebyggere jeg snakket med, sier Vaage.

Skau-Jacobsen ble etterlyst i hele Europa gjennom Interpol i januar i år for en rekke brudd på regnskapsloven. Ifølge Vestoppland politidistrikt er status i dag at han fortsatt er savnet.

Tips oss gjerne om aktuelle hyttesaker! Send e-post til privok@dn.no

Diskutér saken under! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.