Til tross for at det ikke er mer enn åtte år siden Norwegian gikk på børs, har flyselskapet hatt en enorm vekst.

I 2005 lå omsetningen på rett under 2 milliarder kroner. Seks år senere estimeres det med en femdobling av omsetningen. Kjos vil nemlig kunne runde 10 milliarder i driftinntekter innen utgangen av året ifølge estimater innhentet av TDN Finans. Det er en milepæl for Norwegian-sjefen.



- Vi ligger bra an til det. Vi har en kraftig vekst fordi vi tenker lavest mulig kostnad. Da må du ha volum, og det betyr mange fly, sier Kjos til DN.no.

Kjos tror de i løpet av året vil fly med 15 millioner passasjerer. Om noen hadde fortalt Norwegian-sjefen om disse tallene da han startet opp flyselskapet, ville han ikke trodd på spådommene.

- Om noen skulle sagt at vi skulle fly med 160 fly etter åtte år hadde jeg begynt å le, sier han.

Likevel inrømmer han at målene alltid har vært høye.

- Man må tørre å satse, og man må tåle å se at noen av tingene man satser på går feil. Det er den eneste måten man kan lykkes.

Ifølge Norwegian-sjefen har det norske folk lett for å være litt for forsiktige.

- Det er snakk om å gå tungt inn når man først satser. Se for eksempel på Operaen, og tenk så mye debatt det var rundt den. Nå flokker turistene til for å se det flotte byggverket.

Kjøpt fly for 756 millioner
Norwegian har hittil i år faset inn 12 nye Boeing 737-800, mens tre til vil bli levert fra Boeing-fabrikken i Seattle senere i år. Samtidig fases de eldre 737-300 ut.

- Det er fryktelig dyrt å fly med gamle fly. De forsøpler og bruker mye drivstoff. Vi sparer 55 millioner på effektiv drivstoffbruk. Derfor er det viktig med investering i de nye modellene, sier Kjos, som mener alle fly fra før 2008 er for gammelt.

Passasjervekst
Flyselskapet fraktet mer enn fire millioner passasjerer i løpet av andre kvartal. Dette er en oppgang på 26 prosent sammenlignet med samme periode ifjor. Ifølge Kjos er også inngangen til tredje kvartal god.

- Det er ingen hemmelighet at vi selger veldig bra i sommer, så det har vi en fin fart inn i tredje kvartal som alltid. Salget går strykende i dette været her.

Stor tro på fremtiden
Kjos presenterte torsdag morgen resultater fra andre kvartal.

- Sett i lys av de høye drivstoffprisene er jeg fornøyd med at vi har forbedret resultatet med 58 millioner fra fjoråret.

Norwegian-sjefen har stor tro på fremtiden til tross for uro i internasjonal økonomi. Estimatene anslår at Norwegian skal oppnå et driftsresultat på over 1 milliard kroner innen utgangen av 2013.

- Fremtiden ser lys ut. Vi har god kostkontroll, og var også heldige med timingen på bestillingen av nye fly. Det fører til at vi har god kapasitet. Dessuten har det alltid vært slik at i vanskelige tider ser folk nøye på pengene sine. Lavprisselskaper har gjort det bra i slike perioder, sier Kjos.

Les også:
Norwegian innfrir
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.