Oppdatert med kommentarer fra NextGenTel.

Flere internett-leverandører sliter med å levere adsl til kundene til avtalt tid.

Det har gitt klagestorm til Forbrukerrådet.

Mange klager
- Vi ser en sterk økning i antallet klager på adsl-leveranser den siste tiden, sier seniorkonsulent Per Johnsen i Forbrukerrådet.

På klagetoppen troner bredbåndsselskapet NextGenTel, mens også Tiscali, Direct Connect og Telenor må tåle at misfornøyde kunder klager til Forbrukerrådet.

Klageflommen kommer fordi teleselskapene ikke holder det de lover, og flere av kundene opplever å måtte vente uker og måneder lenger enn avtalt for å få adsl.

NextGenTel stiller seg uforstående til klagestormen.

- Vi opplever ikke at dette med forsinket levering er noe stort problem for oss. Vi antyder for tiden fire ukers levering, og har et snitt på 20 virkedager på leveranser, sier markedsdirektør Morten Ågnes til Dagens Næringsliv.

Han mener man må se antallet klager i sammenheng med den store veksten i markedet. Ifølge Ågnes er 70-80 prosent av bestillingene hos NextGenTel problemfrie å gjennomføre. Enkelte bestillinger kan medføre problemer fordi man ikke har riktig informasjon om kundens telefonlinje idet bestillingen foretas. Det kan medføre ekstra arbeid med leveransen i etterkant og mulig forsinkelse.

Må betale for udugelighet
Mange av kundene ser seg lei på ventingen og brutte løfter fra teleselskapene, og ønsker å gå ut av avtalen om levering ev adsl.

Men da risikerer de et saftig gebyr. Enkelte teleselskaper tar opp mot 1.000 kroner bare for å kansellere leveringen, og profiterer dermed på eget sommel.

Forbrukerrådet innrømmer at de har lite til overs for slike avgifter, og kaller ordningen i drøyeste laget.

- Vi er lite glade for denne type gebyrer. Det er ikke akseptabelt at når et selskap selv misligholder en avtale, så skal det kunne ta betalt for det, sier Johnsen.

Riktig ordbruk
Forbrukerrådet oppfordrer kunder som ønsker å gå ut av en adsl-avtale til å bruke riktig ordlyd for å komme seg unna gebyrene.

- Det kunden må gjøre er å heve avtalen, ikke si den opp. Ved vesentlig forsinkelse bør man skrive brev til leverandøren der man hever avtalen, og her er det viktig å bruke begrepet heving ikke oppsigelse, sier Johnsen.

Ved vesentlige avtalebrudd har nemlig forbrukeren retten på sin side til å heve en inngått avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.