OSLO/BERLIN: Den første valgdagsmålingen i forbindelse med bundesdagsvalget i Tyskland søndag viser en klar seier til Angela Merkels parti kristendemokratene CDU/CSU.

Ifølge valgdagsmålingen som den tyske tv-kanalen ARD har gjennomført får kristendemokratene 42 prosent av stemmene i valget. Dette er en fremgang på 8,2 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2009.

- Kjære venner. Vi kan glede oss over et super-resultat.

Slik åpnet Angela Merkel sin tale på valgvaken CDUs hovedkvarter i Berlin nå i kveld. Merkels partifeller svarte med taktfaste rop på «mamma», som hun kalles av mange tyskere.

- Mutti, mutti, mutti!

- For tidlig
- Velgerne har gitt oss et mandat, og vi skal ta det med videre, sa Merkel.

Men valgseieren hadde en bismak. De tyske fridemokratene falt kraftig, og var på vei ut av parlamentet. Om FDP ryker ut må Merkel forberede seg på å en ny storkoalisjon med de tyske sosialdemokratene, slik partiene gjorde i 2005.

- Det er for tidlig å si hva som nå skjer. Vi skal sette oss ned i morgen når valgresultatet endelig er klart.. Men nå kan vi i alle fall feire, sa Merkel.

Slitasje for regjeringspartner
CDUs regjeringspartner, fridemokratene FDP, går kraftig tilbake. Partiet får i valgdagsmålingen en oppslutning på beskjedne 4,7 prosent.

Partiet kan dermed havne under sperregrensen og Angela Merkel ser ut til å være avhengig av å samarbeide med sosialdemokratene i SPD, som ifølge valgdagsmålingen går frem tre prosentpoeng til 26 prosent oppslutning.

- Akkurat nå ser det ut som om FDP ikke vil komme seg inn i det nye parlamentet. Men det er vanskelig å si. Vi vil ikke vite svaret før i morgen, sier Tysklands miljøvernminister Peter Altmeier til DN

Dersom resultatet blir slik valgdagsmålingene viser kan den nye Bundesdagen bestå av kun fire partier, siden både anti-europartiet AfD og FDP er under sperregrensen. Prognosene kan imidlertid forandre seg etterhvert som stemmene blir talt opp.

Ikke flertall uten Merkel
Det som imidlertid synes sikkert er at det kun vil være mulig å få flertall for en koalisjon der Merkels parti er med. I forkant av valget tydet meningsmålingene at det kunne være en teoretisk mulighet for rent flertall for de tre venstesidepartiene SPD, Grüne og Die Linke. Sosialdemokratene i SPD gjorde det imidlertid på forhånd klart at det ikke var aktuelt å samarbeidet med Die Linke, som har sine røtter tilbake til det tidligere kommunistpartiet i Øst-Tyskland.



Valgdagsmåling (ARD)

Tabellen viser valgoppslutning i prosent i 2009 og oppslutning i prosent fra valgdagsmålingen som ble presentert klokken 18.00 søndag kveld.

LES OGSÅ:

Slik avgjøres det tyske valget

Les mer om de ulike koalisjonsalternativene: Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi



 








NTB







Tysklands «mamma»










 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.