Flertallet av nordmenn er for oljeleting i Lofoten og Vesterålen. 41 prosent av befolkningen svarer ja, mens 36 prosent er imot at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen åpnes for leting og utvinning av olje. Det viser en undersøkelse Visendi har gjennomført for DN.no.

Til neste år skal regjeringen på nytt vurdere oljeutvinning i de omstridte områdene. I Forvaltningsplanen for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten valgte regjeringen å midlertidig frede områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II i denne stortingsperioden og istedet vurdere åpning for oljeleting etter valget i 2010.

Undersøkelsen DN.no har fått gjennomført viser at nordlendinger selv er de som i størst grad er positiv til oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. 52 prosent av nordmenn bosatt i våre tre nordligste fylker er positive til å åpne de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeleting. Kun 39 prosent er i mot.

Les også:
- De går over hodene på oss
<b>- Det er et paradoks</b>

Det er også i Nord-Norge flest personer har tatt standpunkt i saken. Mens hver fjerde nordmann ellers i landet svarer "vet ikke" på spørsmålet om åpning for oljeleting, svarer kun 9 prosent av nordlendinger det samme.

Den positive holdningen til oljeleting i Lofoten og Vesterålen synes sterkere jo lenger vekk fra hovedstaden man kommer. I Oslo og Akershus er det et knapt nei-flertall. Her er 38 prosent negative, mens 35 prosent er positive til oljeleting i Lofoten og Vesterålen. På Sør-Østlandet øker ja-prosenten til 41 prosent, på Vestlandet er ja-prosenten oppe i 45 prosent, mens den i Nord-Norge altså er hele 52 prosent.

Hvis områdene utenfor Lofoten og Vesterålen åpnes for oljeleting i 2010, vil det gå mange år før oljeeventyret for alvor blir virkelighet for Nord-Norge. Oljeindustriens Landsforening har tidligere anslått at med åpning av områdene til neste år, vil oljevirksomhet trolig ikke begynne før i 2025.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.