Klatresesongen er godt i gang i Himalaya, der hundrevis av fjellklatrere de neste dagene vil forsøke å bestige verdens høyeste fjell Mount Everest.

289 utenlandske og 400 nepalske fjellklatrere skal i år forsøke å nå den 8.848 meter høye toppen, som ikke har vært besteget siden 2013.

Klatresesongen 2014 ble avlyst etter at 16 nepalske sherpaer omkom i et skred, og 2015-sesongen ble også avlyst etter at 19 klatrere omkom da et kraftig jordskjelv utløste et skred som rammet Everest Base Camp.

Tirsdag var nepalske sherpaer i ferd med feste tauene til topps, og ifølge en talsmann for turistmyndighetene i Nepal, Gyanendra Shrestha, ventes det at de første utenlandske klatrerne vil nå toppen torsdag.

- Men mye vil avhenge av hvor gunstige værforholdene blir, sier han.

Kort sesong

Klatresesongen på Mount Everest er kort og strekker seg vanligvis bare over noen dager i midten av mai. Resten av året er værforholdene for vanskelige.

De fleste som nå skal forsøke å nå toppen, har oppholdt seg på fjellet siden mars. Dette er nødvendig for gradvis å kunne venne kroppen til den tynne luften.

Mount Everest ble første gang besteget i 1953 av Edmund Hillary fra New Zealand og hans nepalske fjellfører Tenzing Norgay.

Over 5.000 klatrere fra hele verden har siden besteget verdens høyeste fjell, og minst 250 har mistet livet i forsøket. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.