Da Tormod Granheim sto på toppen av Weisshorn sammen med tre klatrekompiser i formiddag, var et stort prosjekt endelig i mål.

- Jeg gleder meg helt sinnssykt til å gå løs på dette sammen med gode kamerater, sa 42-åringen i morgentimene mandag - med blikket rettet mot toppen av Weisshorn.

Mandag formiddag nådde skikjøreren, eventyreren og motivatoren fra Bærum den aller siste toppen over 4.000 meter i Alpene.

Dermed har han besteget i alt 82 topper over 4.000 meter i området.

- Det er veldig deilig å ha kommet i mål. I naturen kan man ikke ta ting for gitt. Det har vært klarvær på morgenen og tordenvær på ettermiddagen. Vi følte vi jaget litt foran stormen i dag, sa Granheim til DN på telefon fra fjellhytten nedenfor Weisshorn der mørke skyer truet senere samme ettermiddag.

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Flere år langt prosjekt

Den siste turen mener han er vanskelig å plassere i vanskelighetsgrad målt opp mot de andre 81 4000-meterne. Men han mener normalruten opp fjellet blant annet er mer krevende enn den kjente Hörnliryggen på Matterhorn.

Granheim har nå fullført et prosjekt han har hatt gående i flere år. Det er ikke planlagt for noe mer enn en middag i Chamonix der han bor store deler av året. Men først venter 1500 høydemeter ned fra fjellhytta.

- Det er en gammel idé. Jeg har hatt mange ideer. Det er typisk når man reker rundt i fjellet, at man har tid til å tenke seg om og får nye ideer. Jeg har prioritert andre ting, men nå passet det å gå løs på dette. Det er samtidig en videreutvikling for min del, siden jeg først og fremst er skikjører, sa Granheim til DN i mai - da han fortsatt hadde 11 topper igjen til målet var nådd.

Tøff trening i Bærum

Han trodde det skulle la seg gjøre å klatre samtlige av de 82 toppene på en vår-, sommer- og høstsesong, men først denne sommeren, fire år etter at prosjektet startet, ble tålmodighetsprøven fullført. Dårlig vær satte en stopper for flere turer og deretter satte det ifjor inn så varmt vær at steinsprangfaren økte dramatisk.

Les mer om Tormod Granheims prosjekt her: Jakter samtlige kjempetopper i Alpene

42-åringen har besteget flere av de høyeste fjellene i verden, men Kolsåstoppen som er godt under ti prosent av høyden til alpetoppene han jager, kaller han et av sine ti favorittfjell. Der har han lagt ned mye tøff bakkeløping som forberedelse til tøffe klatreturer rundt i verden.

Turen til toppen av landemerket Dent du Geant på 4013 moh. blir smalere og smalere helt til toppen nås. Tormod Granheim i rødt sammen med Eystein Alnæs på toppen i august 2013.
Turen til toppen av landemerket Dent du Geant på 4013 moh. blir smalere og smalere helt til toppen nås. Tormod Granheim i rødt sammen med Eystein Alnæs på toppen i august 2013. (Foto: Tormod Granheim)
 

Granheim liker det historiske draget med at en rekke av de sterkeste osloklatrerne som satte standarden for hva som kunne gjøres i fjellet, har hatt Kolsåstoppen - hans eget hjemmefjell - som lekegrind.

For noen år siden gikk han ut mot «kosetrening»:

- Jeg synes det er litt småpikeaktig å ikke tåle litt melkesyre og blodsmak i munnen. Det er ingen sykdom å ha det litt vondt, det er ikke farlig. Man leker ikke trening heller! Ofte må det litt smerte til for å få resultater, sa han da DN møtte han i Chamonix i 2011: Tar oppgjør med "kosetrening" »

Les også:

Hevder det blir tatt ut tiltale mot Sør-Afrikas finansminister

Akutt kokkemangel i Sverige  

ONS fokuserer på overganger i oljebransjen  

Minstepensjonistene får mer  

Se DNTV:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.