Da trioen sto på toppen av Pawar Himal 6621 meter over havet i Himalaya, hadde de fullført den første dokumenterte bestigningen av fjellet, som ligger i området rundt Manaslu, verdens åttende høyeste fjell.

– I forkant tenkte vi at det blir ganske stas, og det var det. Det var en ekstra følelse å oppleve upløyd mark. Men det føltes også som en vanlig fjelltur som var lang og slitsom, sier Aamot i bilen på vei hjem fra Gardermoen til Hemsedal, etter nærmere seks uker på reise i Nepal. 

Høyest i verden i 1907

Aamot sier de har fått bekreftet av myndighetene, offisielle klatreoversikter og internett både før og etter klatringen at det er å betrakte som en førstebestigning. Det hender enkelte som drar til Nepal, ikke melder fra til myndigheten og gjør ulovlige bestigninger, men det er aldri blitt dokumentert noe rundt denne toppen nord for Katmandu. Og det var en førstebestigning som lokket følget ut på turen.

Glad trio på toppen av Pawar Himal. Fra venstre Jørgen Aamot, Robert Caspersen og Sigurd Felde. Pawar Himal var ett av to fjell klatrerne tok seg til toppen av.  
Glad trio på toppen av Pawar Himal. Fra venstre Jørgen Aamot, Robert Caspersen og Sigurd Felde. Pawar Himal var ett av to fjell klatrerne tok seg til toppen av.  

Flere nordmenn har vært først på ulike klatreruter for eksempel i Himalaya og Karakoram. Men det er få nordmenn som har vært først på betydelige topper utenfor Norge. 

Carl Wilhelm Rubenson og Ingvald Monrad Aas nådde i 1907 rundt 7270 meter over havet på Kabru, et fjell som rager 7320 meter over havet. Det var det høyeste som noensinne var blitt klatret til da i verden. Arne Næss var blant dem som nådde vesttoppen av Tirich Mir i Pakistan på 7690 meter over havet i 1950. Det var også blant datidens høyeste bestigninger. Tiårsjubileet for den første norske Everest-ekspedisjonen ble også feiret med en førstebestigning. Noen andre norske eventyrere har også førstebestigninger bak seg. I dag er det derimot et mindre utvalg av ubestegede topper igjen.

Jørgen Aamot på toppen av Pawar Himal i Himalaya. Turen er dokumentert som førstebestigning av dette fjellet i Himalaya. Aamot, som har kjørt ski på store fjell i Himalaya tidligere, tok turen ned igjen på ski.  
Jørgen Aamot på toppen av Pawar Himal i Himalaya. Turen er dokumentert som førstebestigning av dette fjellet i Himalaya. Aamot, som har kjørt ski på store fjell i Himalaya tidligere, tok turen ned igjen på ski.  

– Det er noe man kan betegne som eksklusivt; å stå på toppen av et fjell som er besteget for aller første gang, én gang i livet. Vi syns det er mer interessant å oppdage nytt land og gå uopptråkket sti enn å gå i kø på Everest, uten sammenligning for øvrig med hensyn til høyde. Men motivasjonen var å bruke evnene og det vi har lært, til å forsøke det på et fjell der ingen har vært før. Der det ikke finnes en rutebeskrivelse. Det er et eventyr, sier Aamot, som til vanlig lever som tindeveileder med base i Hemsedal.

 Han avrundet opplevelsen med å kjøre ned den bratte fjellsiden på ski.

Medisinsk hjelp

Turfølget, som til sammen utgjorde syv personer, var også på en annen topp i nærheten. Da spente også Caspersen og Felde på seg skiene. En siste teknisk klatring ble også forsøkt gjennomført av de erfarne fjellklatrerne. 

Et annet formål med turen var å ha med medisinsk utstyr opp i fjellet, sammen med blant annet en lege fra Nepal, for å bistå med enkel førstehjelp og medisinsk veiledning til lokalbefolkningen.

– Tiden på fjellet var begrenset. Vi hadde to uker fra vi kom frem til basecamp, til vi måtte dra igjen. Det var i knappeste laget med tanke på akklimatisering til høyden, men det gikk akkurat å gjennomføre Pawar Himal, sier Jørgen Aamot.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.