Det ser ut til at klimaet er ganske godt i Nydalen. Ihvertfall sonderingsklimaet mellom de fire partiene som snakker om hvordan landet skal få en ny regjering. Denne uken vil sondererne få en kraftig påminnelse om at klimautfordringene er noe av det viktigste det nye flertallet må håndtere.

I dag samles FNs klimapanel til møte i Stockholm for å gjøre ferdig den første delrapporten i panelets femte hovedrapport. Den forrige hovedrapporten kom i 2007. Fredag presenteres rapporten på en pressekonferanse.

Klimapanelet driver ikke forskning selv. Panelet oppsummerer det fremste som er gjort av fagfellevurdert forskning siden forrige hovedrapport. Lekkasjer har vist at rapporten vil inneholde en enda sikrere konklusjon om at mesteparten av temperaturøkningen som er observert, skyldes menneskeskapte utslipp. Også i 2007 var forskningen tydelig. Nå er den blitt ytterligere bekreftet.

En av de gode nyhetene er at klimaet ser ut til å være mindre følsomt enn tidligere antatt.

En av de gode nyhetene er at klimaet ser ut til å være mindre følsomt enn tidligere antatt. Det gir verden en litt bedre sjanse til å få satt inn tiltak for å hindre de mest dramatiske klimaendringene.

Rapporten fra FNs klimapanel bør være et tydelig signal til de partiene som nå har fått flertall. Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg sa i forrige uke at de fire partiene vil «styre for mer enn fire år», i betydningen at politikken skal ha et perspektiv ut over en stortingsperiode.

Det er få områder der dette perspektivet er viktigere enn i klimapolitikken. Utslippene må ned med rundt 80 prosent innen 2050. For et rikt land som Norge betyr det i praksis at vi må ta peiling på null utslipp. Den omstillingen må det legges til rette for nå.

Norsk klimapolitikk har mange gode elementer på plass. Blant dem er deltagelsen i EUs kvotesystem og engasjementet for bev#229 av regnskog. Men det viktige CO2-renseprosjektet trenger å komme på et bedre spor. Og klimapolitikken trenger også en tydeligere retning for omstilling til et lavutslippssamfunn. Det handler blant annet om byutvikling, transport og teknologiutvikling. Og tiltak som gjør at forurenseren betaler.

Klimapolitikk er ikke en enkeltsak. En ny regjering må ha et klimaperspektiv på de fleste deler av sin politikk. En regjering som ikke har det, kan ikke hevde at den har et generasjonsperspektiv.

Les også: Høyres egne vil ha firepartiregjering

Les mer på DN.no i dag:
Hackere tok over Gjensidiges nettsider
Merkel må finne ny koalisjonspartner
Student tapte 800.000 på finansielle veddemål (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.