En gruppe jurister med høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen i spissen forbereder en rettssak mot staten dersom den ikke snur om oljeutvinning i nordområdene.

Et omfattende arbeid er i gang for å vurdere om regjeringen er i ferd med å bryte grunnloven etter at den i fjor utlyste konsesjoner for oljeutvinning i Barentshavet.

– Gjennom Grunnlovens paragraf 112 er våre folkevalgte rettslig forpliktet til å føre en politikk som ikke ødelegger kloden for de neste generasjonene. Vi skal nå arbeide med å utrede hvilke begrensninger paragraf 112 legger på hva politikerne kan bestemme når det gjelder for eksempel oljeutbygging, sier Lorentzen til Bergens Tidende.

Stor støtte

Han mener politikerne har sviktet befolkningen og at det er vil være svært viktig at det gjennom en rettssak vil bli trukket en linje for hvilke begrensninger den aktuelle paragrafen setter på politikernes handlingsrom.

– Mange setter sin lit til at denne bestemmelsen skal redde kommende generasjoner, sier den erfarne advokaten, som har støtte fra klimaorganisasjoner, kunstnere og flere tusen privatpersoner.

– Det er viktig for meg å understreke at det ikke er tatt ut søksmål, og det er heller ikke bestemt hvilke advokater som skal stille i en eventuell rettssak. Det blir århundrets rettssak i Norge, sier Lorentzen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  Klimaministeren på defensiven om klimakutt de neste årene

 
Rike land frykter erstatningskrav mot utslippsverstingene