Ny forskning om mulig kollaps i iskappen på Antarktis bør være skremmende lesing for mange.

Ifølge en fersk artikkel i det anerkjente forskningstidsskriftet Nature varsler forskerne en dobling i havnivåstigningen innen 2100 i forhold til hva FNs klimapanel har varslet, skriver The Guardian.

Hvis dagens utslipp av CO2 ikke kuttes raskt nok kan havnivået ifølge forskerne stige med to meter innen utgangen av dette hundreåret.

Jokeren er kappen med is som dekker Antarktis, som forskerne nå mener er mindre stabil enn det man så langt har trodd. I motsetning til FNs klimapanel så regner forskerne bak den nye rapporten med en aktiv nedbrytning av iskappen, der gigantiske isblokker knekker og ender i havet.

Ikke for sent

- Denne (fordobling av havnivåstigningen, red. anm.) kan varsle en katastrofe for mange lavtliggende byer, sier professoren som er ansvarlig for undersøkelsen, Robert DeConto ved University of Massachusetts Amherst, til The Guardian.

Skulle havnivået stige to meter så vil det ifølge DeConto innebære en tilbaketrekning fra byer som ikke kan hindres med tekniske løsninger eller andre «forsvarsverk».

DeConto poengterer imidlertid at det ikke er for sent å stoppe en slik havnivåstigning hvis klimautslippene raskt blir redusert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Alarmerende nivåer av metan i atmosfæren