Den årlige rapporten fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) bekrefter tidligere tall om at 2016 var det varmeste året på kloden i moderne tid.

– Denne rapporten bekrefter at 2016 var det varmeste året som er registrert – bemerkelsesverdig 1,1 grader høyere enn førindustriell tid, som er 0,06 grader over den tidligere rekorden satt i 2015. Denne økningen i global temperatur er i tråd med andre endringer som skjer i klimasystemet, heter det fra WMOs generalsekretær Petteri Taalas i pressemeldingen.

WMO advarer i rapporten om at klimaendringene ser ut til å fortsette med uforminsket styrke. Foruten varmere klode pekes det på eksepsjonelt lave nivåer av havis, ubrutt havnivåstigning og varmere verdenshav.  

– Med CO2-nivåer i atmosfæren som konsekvent setter nye rekorder, har den menneskelige aktivitetens påvirkning på klimasystemet blitt mer og tydelig, sier Taalas.

– Bemerkelsesverdige endringer 

Både ekstremvær og klimatiske forhold, inkludert arktiske «varmebølger», fortsetter også inn i 2017, ifølge WMO.

Ferske studier som ikke inngår i WMOs rapport viser at oppvarmingen av havene kan ha økt enda mer enn tidligere rapportert. Foreløpige data viser også at det ikke har vært noen oppbremsing i økningen i CO2-konsentrasjonene i atmosfæren.

– Selv uten en sterk El Niño i 2017, ser vi andre bemerkelsesverdige endringer over hele planeten som utfordrer grensene for vår forståelse av klimasystemet. Vi er nå i virkelig ukjent terreng, sier leder av Verdens klimaforskningsprogram (WCRP) David Carlson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.