Ikke bare var 2015 det varmeste året globalt siden målingene begynte. Også marginen ned til de forrige rekordene er den største noensinne, ifølge beregningene.

De er utført av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og den offentlige forskningsinstitusjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Temperaturen ved jord- og havoverflaten lå ifjor i snitt 0,9 grader over det globale gjennomsnittet for det 20. århundret, ifølge de amerikanske forskerne.

Frem til ifjor var 2014 et av flere år som i praksis hadde «delt førsteplass» i den globale temperaturstatistikken. At temperaturen fortsatte å stige i fjor, skyldes med høy sannsynlighet to ting: Menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño.

Mens El Niño har ført til et midlertidig temperaturhopp, bidrar menneskeskapte klimautslipp til en langsiktig trend i retning høyere temperaturer.

- Vi ville ikke fått temperaturrekorden uten den langsiktige trenden, sier Gavin Schmidt, som leder NASAs Goddard Institute for Space Studies.

Les også på DN.no onsdag:

LO splittes av pensjonsstrid

Spådde oljepris på 28 dollar fatet: Forutså oljeprisfallet

Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.