Isfjellet løsrev seg fra den nordvestlige delen av Antarktis for tre år siden.

Fjellet lyder navnet A-68A og er 5800 kvadratkilometer stort. Det er litt større enn gamle Akershus fylke, på størrelse med Palestina eller dobbelt så stort som Luxembourg om du vil.

De to første årene ble isfjellet holdt tilbake av tykk is i vannet og fløt i nærheten av hvor det løsnet, men nå har Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) via sine satellittbilder sett at megaflaket har satt kurs nordøstover mot Sør-Georgia, skriver Bloomberg Green.

Frykter for dyrelivet

Sør-Georgia er hjem for en av de største pingvinkoloniene i verden. Øya har fem ulike pingvinarter. Blant annet hekker flere hundre tusen kongepingviner på øya. Hvert år kommer også rundt halvparten av verdens sydlige sjøelefanter til Sør-Georgia for å yngle. For øvrig har øya et rikt fugleliv og flere selarter.

Forskerne frykter nå at isfjellet vil krasje inn i øya og bli værende der i opptil ti år. Det vil kunne blokkere viktige gjennomstrømningsårer for mat og knuse livet på sjøbunnen der fjellet treffer grunnen.

Da et noe større og tilsvarende isfjell strandet ved øya i 2004 ble det funnet flere pingvinbarn og seler langs kysten. Forskerne håper at havstrømmer vil ta A-68A rundt Sør-Georgia og nordvest i havet hvor det etter hvert vil bryte opp.

Isfjellet er nå 350 kilometer unna øya.

Antarktis blir varmere

Antarktis er et av områdene på jorden som varmes raskest opp, ifølge Discovering Antarctica, et forskningssamarbeid mellom British Antarctic Survey og Royal Geographical Society.

På Antarktishalvøya, den nordvestlige delen av kontinentet som strekker seg mot sørspissen av Sør-Amerika, er temperaturene tre grader høyere nå enn for 50 år siden. Ishyller som tidligere var stabile trekker seg nå tilbake.

Ifølge Bloomberg Green tilsvarer tempoet i tap av ismasse Intergovernmental Panel on Climate Change sitt verst tenkelige scenario for økning i havnivået. Nyhetsbyrået viser til en studie publisert i Nature Climate Change i august.

Ifølge Climate.gov har istapet fra Grønlandisen syvdoblet seg fra 34 milliarder tonn per år mellom 1992-2001 til 247 milliarder tonn per år mellom 2012-2016.

Tapene fra Antarktisisen har nær firedoblet seg fra 51 milliarder tonn per år mellom 1992-2001 til 199 milliarder tonn per år fra 2012-2016.

Ifølge Climate.gov har det gjennomsnittlige havnivået økt 21-24 centimeter siden 1880, hvorav rundt en tredjedel av skjedd i løpet av de siste 25 årene. Årsaken er hovedsakelig en kombinasjon av smeltevann fra isbreer og innlandsis, og termisk ekspansjon som følge av at havet varmes opp.

Høyere havnivåer kan ifølge forskningsorganisasjonen føre til hyppigere og farligere stormer, samt true viktig infrastruktur som ligger nær de store byene plassert ved kystlinjer rundt om i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.