Rundt 830 millioner tonn karbonoksid ble sluppet ut i atmosfæren mellom september og februar på grunn av de mange og massive brannene, ifølge et foreløpig estimat fra Departementet for industri, innovasjon og forskning. Oversikten ble utgitt denne måneden.

Utslippet i skogbrannsesongen var dermed 54 prosent over det som normalt er Australias utslipp av klimagasser, om lag 540 millioner tonn per år, ifølge Australian National University i hovedstaden Canberra.

Forventer bedring

De brannrammede tempererte skogene forventes å komme seg over tid og derfor redusere karbondioksidutslippene de kommende årene, heter det i rapporten.

Men «følger av klimaendringene, inkludert tørke eller hyppigere og mer intense branner, kan påvirke skogens evne til å komme seg etter brann», skriver forskerne.

Mengden av karbondioksid som ble sluppet ut i løpet av de seks månedene med skogbranner, er mer enn i noe annet land, med unntak av de fem verste forurenserne i verden – Kina, USA, India, Russland og Japan.

En femtedel brant opp

Skogbrannsesongen startet tidligere enn normalt i Australia og ødela over 300 hjem. Minst 33 personer mistet livet, der blant flere brannmenn.

Over en femtedel av Australias skog, 12,5 millioner hektar, brant opp under de enorme skogbrannene som har herjet landet, viste en studie i tidsskriftet Nature Climate Change i februar.

Vanligvis går under 2 prosent av Australias skog tapt i løpet av én brannsesong.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.