– Det handler om å nå de store firmaene. Hvis vi ikke påvirker styrerommene og de store firmaene, så kan vi plukke plast i stedet. Jeg tror disse kan hjelpe Bellona til et nytt nivå, sier Frederic Hauge.

1. oktober ble det kjent at daværende daglig leder Nils Bøhmer og resten av Bellonas ledergruppe på fire personer, trakk seg etter uenigheter med Hauge. DN har tidligere skrevet at uenigheten gikk på Hauge skulle holde seg unna den daglige driften av stiftelsen, og at han mener spørsmålene han stilte ble oppfattet som kritikk.

Hauge sier at han ikke synes noe av kritikken som er rettet mot seg har vært berettiget, og at han har brukt kreftene på å se fremover.

Nå har han fått tre nye medlemmer i ledergruppen – men foreløpig er det kun hans egen rolle som er avklart.

«Moro å være sjef»

Den siste uken har organisasjonen fått tre nye fjes: én økonom, én bioingeniør og én jurist. Etter at den forrige ledergruppen trakk seg, ble Hauge konstituert som daglig leder. Det er han fortsatt.

– Nå skal vi ha en dialog i løpet av de kommende månedene om hvilke roller hvem av oss skal ha i fremtiden. Det er naturlig at organisasjonen får litt tid, sier Hauge.

– Har du lyst til å beholde jobben som daglig leder?

– Det er en diskusjon som må tas, sier Hauge.

– Men er det noe du har lyst til?

– Det er moro å være sjef, men la meg si det på denne måten: Folk kjenner meg i organisasjonen, noe som er en fordel. Styret spurte meg om å ta den jobben. Så vil tiden vise.

Tenker ikke på lederstriden

Erle Kristin Wagle, som har tilbrakt store deler av yrkeslivet innen maritim industri, er foreløpig den eneste nye med fast ansettelse. Hun skal bidra innen strategi- og organisasjonsutvikling.

Wagle er smigret over å få en plass i Bellonas ledelse. Hun sier uenighetene mellom Hauge og den forrige ledergruppen ikke gjorde henne betenkt før hun tok jobben.

– Nei, det har ikke opptatt meg. Fortid er fortid. Vi starter med blanke ark, og skal se på ting med friske øyne. Vi har et flott lag her, sier hun.

I tillegg er Pål Brun og belgiske Pierre Herben ansatt foreløpig på kortere engasjementer. De skal bistå på områder som forretningsutvikling, finans, forskning og innovasjon.

Sammen har trioen erfaring fra selskaper som Yara, EY, PwC, Shell, og Bergesen d.y.

Lei «tradisjonelle» miljøforkjempere

Herben og Brun, som har kjent Hauge over en lengre periode, sier de heller ikke har noen problemer med å ta deltidsengasjementene etter det som har skjedd i Bellona.

– Jeg kjenner Frederic som en krevende, men god sjef, sier Brun, før Hauge skyter inn:

– Jeg er krevende, men hvis jeg skal jobbe med dette, vil jeg gjøre en forskjell. Da må jeg ha et team rundt meg som også vil gjøre en forskjell. Da er jeg ikke veldig krevende, sier Bellona-sjefen.

Hauge mener endringene vil bli tydelige, men trolig ikke synlige for omverden før om noen år.

– Jeg har valgt å ikke rekruttere tradisjonelle mennesker fra miljøbevegelsen. De vet jeg hvordan tenker. Her får jeg inn tung kompetanse innen forskning, finans og industri, sier han.

Avviser rolleblanding

Lanseringen av de nye Bellona-toppene kommer samme uke som høringsfristen går ut for konsekvensutredningen i Brevik-saken, som omhandler et mulig deponi for lagring av farlig avfall i Brevik i Telemark. Der er Bjørn Rune Gjelstens selskap Noah as tiltakshaver, og Bellona har gitt sin støtte til prosjektet.

Saken har skapt stort engasjement lokalt. Tidligere Melodi Grand Prix-vinner Emil Solli-Tangen, som selv har forfattet et høringssvar, sammenligner deponiplanene med å dytte «hybelkaniner og andre uhumskheter» under sengen.

I høringssvaret til planprogrammet i samme sak skriver Frederic Hauge at de «samarbeider tett» med Noah, og kaller en alternativ deponiløsning på Rausand i Møre og Romsdal «useriøs». DN har tidligere skrevet om Bellonas og deres samarbeid med Noah. Sammen eier de blant annet batteriselskapet Beba.

Hauge avviser at miljøorganisasjonen opptrer uryddig ved å gi et høringssvar om et selskap de har eierinteresser med.

– Så lenge det er full åpenhet om disse tingene, så får folk gjøre seg opp en mening om det. Det er ikke noe jeg kan styre, sier Hauge.

– Men gir dere uttalelser som miljøorganisasjon eller næringsaktør?

–Jeg er ikke så opptatt av det, folk får finne ut av det selv, svarer Bellona-sjefen.

– Du er ikke opptatt av hva folk synes?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er opptatt av å fremlegge fakta, sier Hauge, som fortsatt er «dypt bekymret» over manglende fremdrift i Brevik-saken.

På spørsmål om hva slags rolletilhørighet Bellonas høringssvar blir tolket inn i, skriver statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet i en epost til DN at «alle som har interesse i saken kan komme med innspill».

Han legger til at det ikke er tatt stilling til videre statlig involvering i Brevik-saken. Noen aktører, deriblant Porsgrunn kommune, har fått utsatt høringsfrist.

Sementkonsernet HeidelbergCement, som drifter gruvene som var tiltenkt prosjektet, var tidligere med som Noahs samarbeidspartner. De har fastslått i sitt høringssvar at de i stedet vil videreføre gruvedriften lenger enn tidligere forutsatt, og at det «ikke er aktuelt med deponi i noen form før gruvedriften er avsluttet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg vil ikke snakke om den saken der.
Nkom-direktør vil ikke kommentere strid om radioantenne etter dab-møte.
01:46
Publisert: