Gjennomsnittstemperaturen i Canada har økt 1,7 grader siden 1948, noe som er over det doble av verdensgjennomsnittet på 0,8 grader. Nord i Canada, rundt polarsirkelen, har temperaturøkningen vært på 2,3 grader i samme tidsperiode.

Temperaturene er ventet å «øke ytterligere i farmtiden som følge av menneskelig aktivitet», heter det i rapporten som canadiske medier har fått på forhånd. Rapporten, som er bestilt av regjeringen, publiseres tirsdag.

Norge i samme båt

Norge er i samme båt som Canada, og gjennomsnittstemperaturen her til lands har økt med om lag 1,3 grader sammenlignet med førindustriell tid (1861–1890).

Ifølge forskningsbaserte beregninger kan temperaturen i Canada bli hele seks grader varmere mot slutten av dette århundret.

– Scenarioene med begrenset oppvarming vil bare skje dersom Canada og resten av verden reduserer karbonutslippene til nesten null tidlig i den andre halvdelen av århundret, heter det i rapporten.

Canada har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 30 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005-nivå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.