Storbyen og turistmagneten Cape Town i Sør-Afrika kan bli den første millionbyen i verden som går fullstendig tom for vann, skriver Global News. Ifølge myndighetene i byen kan de rundt fire millioner innbyggerne og alle turister våkne opp til tomme vannkraner så snart som 22. april – allerede døpt «Day Zero» (Dag Null).

Og dette er helt reelt. Myndighetene har allerede besluttet at vannet skrus av så snart fyllingsgraden i byens vannreservoar synker til 13,5 prosent, skriver Time. Og forrige uke ble datoen for når dette skjer, basert på daglig vannforbruk, revidert fra 29. april til 22. April.

Årsaken til vannmangelen er rundt tre år med omfattende tørke som man knapt har opplevd tidligere.

Byen hadde i fjor i underkant av 1,8 millioner besøkende, og nå kan disse snart tvinges til å stå i kø sammen med innbyggerne for å få tilgang til vann.

Situasjonen blir stadig verre – folk ignorerer oppfordringer

For tiden arbeides det febrilsk med ulike løsninger for å avverge krisen. Myndighetene har satt opp provisoriske stasjoner der innbyggerne kan få utdelt opp til 25 liter vann per dag gratis. Ved akutt vannmangel og tomme kraner er målet å ha 200 slike stasjoner rundt i byen. Stasjonene vil ifølge Time også få bevæpnede vakter som skal sørge for ro og orden og at ingen får mer enn tildelt kvote med vann.

Politikerne i Cape Town sier at situasjonen allerede er vanskelig og at risikoen for vannmangel er overhengende. Og til tross for innstendige oppfordringer til både innbyggere og turister om å være sparsom med vannforbruket, blir situasjonen stadig verre da mange rett og slett ignorerer disse oppfordringene.

Myndighetene ønsker å kutte byens daglige vannforbruk til 500 millioner liter, halvparten av hva det var for to år siden. Allerede nå er det forbudt å vaske bilen, fylle svømmebassenger og bruke drikkevann til å vanne i hagen. Flere selskaper innen turistnæringen har satt en øvre grense for vann i dusjen til to minutter.(Vilkår)

Tørker denne torvmyren opp, får verden alvorlige problemer
Langt inne i Kongos jungel fant to forskere en gigantisk torvmyr som kan bidra til å løse verdens klimaproblemer.
04:46
Publisert: