– Vi ser at det blir rekordvarme år selv i perioder uten El Niño-forhold, noe som i utgangspunktet fører til lavere temperaturer. Det sier noe om hvor stor den menneskeskapte temperaturøkningen er, sier seniorforsker Marianne Tronstad Lund ved Cicero senter for klimaforskning. 

Nye tall fra National Oceanic and Atmospheric (Noaa) viser at de første seks månedene i 2017 har vært varmere enn alle andre målte år med unntak av 2016, skriver The Guardian. 2017 får imidlertid ikke den ekstra effekten fra værfenomenet El Niño som tidligere rekordår har fått. 

– Vi vet at El Niño bidrar til å gjøre temperaturen varmere, men det vi ser nå er at de underliggende menneskeskapte klimaendringene er enda viktigere, sier Lund. 

El Niño oppstår når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt. Fenomenet fører til både tørke og uforutsigbart vær. 

«I told you so»

Flere amerikanske klimaforskere er sjokkert over utviklingen. «Dette året har vært ekstremt bemerkelsesverdig», sier Noaa-forskeren Ahira Sanchez-Lugo til Climate Central.

Bjørn Hallvard Samset er også klimaforsker ved Cicero. Han tror det ser stygt ut for målene i Parisavtalen etter at de nye tallene kom. 

– Vi ser ut til å nå halvannen graders oppvarming innen 2040. Når det gjelder så voldsomme tiltak er det omtrent som i morgen, sier Samset. 

– Vi vil få kalde og varme år på grunn av svingninger i naturen, men ser du bort ifra det blir det gradvis varmere hvert år. Det er som forskere har sagt siden 70-tallet, selv om jeg hater å si det: «I told you so», sier han. 

Samset og Lund sier at de ikke er overrasket over at 2017 blir et varmt år, og at mengden utslipp av klimagasser ikke tyder på utviklingen vil endre seg i fremtiden. 

«En påminnelse»

Ifølge klimabloggen «Climate Progress», sier den ledende klimaforskeren Michael Mann at de nye tallene er en påminnelse på at menneskeskapt global oppvarming ikke har sakket ned på noen som helst måte. 

Seniorforsker Lund ved Cicero er enig med Mann, og tror det blir vanskelig å bremse utviklingen. 

– Vi begynner å nærme oss målet på halvannen grader, det er veldig nært. Og det er utrolig utfordrende å få til kuttene som trengs mot midten av århundret, sier hun. 

Høye temperaturer på overflaten er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, forteller kollega Samset i Cicero. Oppvarmingen er derimot et symptom, mener han. 

– Det er som når du har feber og du merker at du er varm i pannen. Problemet er ikke at du er 39 grader i pannen, men at du er syk på en annen måte, sier han og trekker frem blant andre følgende konsekvenser av oppvarmingen: (Vilkår)

  • Endringer i ekstremvær
  • Vekstforhold for hvete og mais
  • Havnivåstigning
Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: