Mer enn ett døgn på overtid ble det enighet på COP27-møtet i Egypt, natt til søndag. Over hundre stats- og regjeringssjefer var til stede i åpningsfasen da klimaforhandlingsmøte åpnet i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet 6. november. Blant dem var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB er ikke veldig imponert og sier til DN at utfallet ikke førte til store resultater.

– Klimamøtet ga vel ikke så store resultater for arbeidet med å begrense klimaendringene. Men opprettelsen av fondet for tap og skade kan øke tilliten fremover mellom land og regioner. Det kan være viktig for å få større resultater på møtet neste år, sier Braathen.

Hun legger til at hun opplever et næringsliv som heldigvis trekker i riktig retning.

– Så langt i år har vi finansiert bærekraftige aktiviteter for over 350 milliarder kroner sammen med kundene våre, sier Braathen.

Nevner ikke olje og gass

I slutterklæringen fra møtet gjentar de nesten 200 landene en tidligere avgjørelse om å fase ut kull. Men dokumentet nevner hverken olje eller gass.

Uteblivelsen av olje og gass skjer til tross for oppfordringer fra flere land, samt miljøaktivister, om å fase ut bruk av fossile energikilder som forårsaker store mengder karbonutslipp. Dette ble fremholdt som stridstema på den to uker lange klimakonferansen.

Et av de vanskeligste temaene på klimatoppmøtet var en støtteordning knyttet til tap og skade. Det ble vedtatt å opprette et fond for tap og skade. Dette er en ordning som skal sikre fattige land kompensasjon for tap og skade forårsaket av klimaendringer.

Bjørn Kjetil Mauritzen, leder for bærekraft i Hydro, sier klimafondet er et steg i riktig retning.
Bjørn Kjetil Mauritzen, leder for bærekraft i Hydro, sier klimafondet er et steg i riktig retning. (Foto: Anders Vindegg/Hydro)

Temaet har vært svært betent blant annet fordi rike land ikke vil gå med på noe som senere kan gjøre dem utsatt for søksmål og erstatningskrav.

Bjørn Kjetil Mauritzen, leder for bærekraft i Hydro, mener det nye klimafondet er et steg i riktig retning.

– Det er også positivt at utfasing av kull opprettholdes, men skulle gjerne sett mer konkrete plane for olje og gass. Det viktigste for Hydro er å følge opp kuttene som allerede er vedtatt. Kutt i utslipp og ambisiøse mål er avgjørende for at vi skal nå 1,5-gradersmålet, og skal vi lykkes må myndigheter og private selskaper jobbe sammen og dra i samme retning, sier Mauritzen.

En fornærmelse mot planeten

Nesten alle verdens land deltok i forhandlingene. De dreide seg i stor grad om gjennomføringen av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, trekker frem fraværet av vilje til å fase ut fossil energi, og mener at verdens ledere ikke leverer nok for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Å holde forhandlerne våkne i to dager og la møtet gå på overtid, bare for å vedta det absolutt laveste utgangspunktet. Resultatet er en fornærmelse mot planeten og de sårbare landene. Vi har ikke råd til et nytt klimatoppmøte med så lave ambisjoner, sier Andaur og legger til:

– Selv ikke etter at FNs generalsekretær, António Guterres, advarte i forkant av årets klimatoppmøte med å si at vi er «på full fart mot klimahelvete», tar verdens ledere ansvar. To uker med forhandlinger, og de kan kun vise til fremskritt på enkelte områder, mens løsninger på andre store utfordringer utsettes nok en gang. Det er svært frustrerende.

Hun sier at man ikke har kommet videre siden Glasgow-klimakonferansen i 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.