Equinor og Wintershall Dea melder tirsdag morgen at de har i inngått en avtale om å utvikle et karbonfangst og -lagringssamarbeid som skal knytte Tyskland til Norge.
Målet er å bygge et 900 kilometer langt rør som skal frakte CO2 fra kontinentet til norsk sokkel for lagring.
Nyheten kommer dagen etter at Equinors karbonlagringssatsing i Norge, Northern Lights, presenterte en avtale for transport av CO2 fra Yaras ammoniakkanlegg i Nederland til Norge for lagring under havbunnen.
På mandag sa Anders Opedal at målet var å trappe opp kapasiteten for lagring av CO2 i Norge betraktelig.
Equinor og Wintershall ønsker å ha på plass et oppsamlingssenter for CO2 i Tyskland og røret til Norge klart innen 2032. Røret ventes å ha en kapasitet på 20–40 millioner tonn i året – betraktelig mer enn kapasiteten på 1,5 millioner tonn som gjelder for første fase av Northern Lights. Det tallet tilsvarer 20 prosent av industriutslipp i Tyskland hvert år, skriver selskapene i pressemeldingen.
Prosjektet vil også vurdere en foreløpig løsning der CO2 etter planen skal transporteres med skip fra eksportsenteret for CO2 til lagringsanleggene.
– Dette er et solid energisamarbeid som støtter de europeiske industriklyngenes behov for å avkarbonisere sine virksomheter. Wintershall Dea og Equinor ønsker å bidra til energiomstillingen, og vil bruke kompetanse og erfaring fra begge selskaper til å jobbe med myndigheter og partnere for å nå målet om netto null, sier Equinors konsernsjef, Anders Opedal.
Wintershall-sjef Mario Mehren understreker at selskapene må jobbe med myndighetene for å etablere et rammeverk som gjør prosjektet mulig.
– Vi vil bygge på vårt nære samarbeid og starte på et nytt kapittel i det tysk-norske partnerskapet, sier Mehren.
Wintershall Dea og Equinor har planer om å legge inn felles søknader om lisens for lagring av CO2 til havs, med mål om å lagre mellom 15 og 20 millioner tonn i året på norsk sokkel.
På en pressekonferanse tirsdag på ONS sier teknologisjef Hugo Dijkgraaf at det langsiktige målet for hele karbonfangst- og lagringskjeden, fra Tyskland til Norge, er å få til kommersiell aktivitet som ikke trenger subsidier. Men i en innledende fase vil det bli nødvendig med offentlig støtte, i alle fall til de forurensende industrianleggene som skal fange CO2en, sier han.
Mehren påpeker på sin side at det er mye som skal på plass – blant annet må tyske myndigheter, som historisk har vært skeptiske til karbonfangst, endrer en del lover for å tillate fangst og transport.
Bygger på Northern Lights
Northern Lights er en del av CO2-fangst og -lagringsprosjektet til den norske staten, kalt Langskip. Det drives av oljeselskapene Equinor, Shell og Totalenergies, men 80 prosent av finansieringen kommer fra den norske regjeringen.
Foreløpig er det kun to fangstanlegg som skal levere CO2: Norcems sementfabrikk i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud utenfor Oslo. Men de siste årene er det undertegnet en rekke intensjonsavtaler med store europeiske industriaktører, i tillegg til flere nordiske – selv om disse planene foreløpig ikke er konkretisert.
Fangst og lagring skal etter planen starte opp i 2024.
Hele Norges satsing kalles Langskip, og etter at det ble klart at Oslo kommune også vil bidra til Klemetsrud-anlegget, ligger det an til at staten kommer til å ta omtrent 17 milliarder kroner av totale investeringer på 25 milliarder.
Northern Lights' avtale med Yara er den første kommersielle, mens det er inngått flere mindre forpliktende samarbeid med andre aktører i Europa. I tillegg ser Equinor på muligheten for å bygge et rør fra Belgia for transport av CO2 til norsk sokkel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.