Sætre var en av gjestene under åpningen av klimakonferansen Zero i Oslo, og åpnet selv med å slå fast at han hadde noe der å gjøre.

– Mange lurer kanskje på hva Equinor-sjefen gjør her i dag, og for mange år siden hadde jeg kanskje stilt meg det spørsmålet selv. Men klimaendringer er udiskutable og de påvirker oss. Da må alle bidra, også Equinor, sa Sætre.

Selskapet, som nylig skiftet navn i tråd med ønsket om å være et bredere energiselskap, har anslått at de skal satse 100 milliarder kroner i fornybar energi frem til 2030. Sætre slår fast at dette er «hverken et gulv eller et tak».

Equinor har blant annet investert i verdens første flytende vindpark. Fra scenen sa Sætre at selskapet også skal bli enda mer karboneffektivt.

Vil ha flere oljealternativer

I samtale med Zero-leder Marius Holm ville sistnevnte vite om det såkalt karbonbudsjettet for 1,5-gradersmålet ville ha noe å si for oljeletingen fremover. I dette budsjettet beregner forskere hvor mye klimagasser som kan slippes ut hvis klimamålene skal nås.

FNs klimapanel slapp nylig en rapport der de indikerer at det må en enorm innsats til for å begrense jordens oppvarming til 1,5 grader.

– Vi gjør mye annet enn oljeleting allerede, men vi kan ikke legge bort et virkemiddel fordi vi også tror på noe annet. Olje og gass vil også bli en del av fremtidens energiforsyning. Samtidig kommer ikke tilbudet etter olje og gass til å gå ned før etterspørselen går ned, og den går kun ned hvis vi utvikler alternative kilder. I tillegg trenger vi hjelp fra myndighetene, som må legge mer til rette for fornybare investeringer, svarte Sætre.

Overfor DN utdyper han at tilretteleggingen hovedsakelig dreier seg om å stille arealer til disposisjon – både på land og til havs. Sætre peker spesielt på potensialet som ligger i havvind, noe han tror at verden «ikke har fått øynene ordentlig opp for ennå».

Oppfordrer KrF til å «tenke seg grundig om»

Sætre sier han er klar over at tiltak fra myndighetene tar tid. Samtidig har regulering av oljenæringen vært blant temaene KrF ønsker å ta opp inn mot regjeringforhandligene med statsminister Erna Solberg (H).

Miljøpolitisk talsperson Tore Storehaug sier nemlig at partiet ønsker en utredning av petroleumsskatten, et skattesystem som får kritikk for å tilrettelegge for petroleumsinvesteringer i for stor grad.

Storehaug mener en utredning for å gjøre systemet mer «nøytralt» er en viktig del av omstillingen mot en ny klimahverdag.

– Da kan vi ikke ha et skattesystem som vrir investeringer mot petroleum og som kan gjøre samfunnsøkonomisk ulønnsomme investeringer lønnsomme for bedriftene, sa Storehaug til DN tidligere i uken.

Sætre er ikke overbegeistret over forslaget.

– Jeg synes det norske skattesystemet har fungert veldig godt, der både samfunnet og selskapene har hatt stort utbytte av verdiskapingen. Stabilitet er viktig, og en skal tenke seg grundig om før man gjør endringer i et slikt system. Jeg vil også minne om at vi har en CO2-skatt, og at vi er en del av kvotesystemet. Begge deler er fornuftige kostnader, men det må også tas med i beregningen.

– Betyr det at systemet ikke kan endres – selv om det fungerer godt?

– Vi mener det er et system som har fungert godt og at stabilitet er viktig. Utover det så har jeg ingen kommentar til eventuelle forslag som måtte ligge på bordet, sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trumps spesialrådgiver om mellomvalget: –Håper demokratene vil komme med gode ideer for landet
Trumps spesialrådgiver Kellyanne Conway møtte pressen i natt.
02:18
Publisert: