Oljefondet har de siste par årene offentliggjort sine stemmeintensjoner noen dager før generalforsamlingene i selskapene det investerer i. Denne våren har det vært oppmerksomhet knyttet til fondets stemmegivning når det gjelder klimaforslag hos de store, globale oljeselskapene. DN har blant annet skrevet at fondet stemte mot slike hos BP, og altså stilte seg bak selskapets egne anbefalinger.

Stemmeintensjonene som Norges Bank Investment Management (Nbim) publiserer på sin nettside viser at fondet kommer til å gjøre motsatt for de amerikanske konkurrentene ExxonMobil og Chevron. Financial Times skrev først om saken fredag.

Det gjelder blant annet et forslag om å innføre mål på mellomlang sikt for kutt av såkalte scope 3-utslipp, altså utslippene som kommer fra produktene etter at de er solgt til kundene. Begge generalforsamlingene finner sted 31. mai, og selskapene har anbefalt sine aksjonærer å stemme mot forslagene.

Det skal sies at forslagene for de amerikanske selskapene ikke er de samme som for de europeiske konkurrentene BP, Shell og Totalenergies. Hos sistnevnte tre er det snakk om forslag om å pålegge selskapene å sette seg mål som er i henhold til Parisavtalen. For BP og Shell har fondet allerede stemt mot forslagene, og det gjør det samme fredag på generalforsamlingen til Totalenergies.

Peker på forskjell

Til FT sier fondets direktør for eierskap og etterlevelse Carine Smith Ihenacho at det er en forskjell mellom hvordan de amerikanske selskapene og de europeiske forholder seg til scope 3-utslipp.

– Exxon har egentlig ikke noen tro på verdien av å sette scope 3-mål. Vi mener selskapet bør gjøre det. Når det gjelder Chevron mener vi at de ikke er ambisiøse nok i sine omstillingsplaner, sier hun, og legger til:

– Både BP og Shell har gode scope 3-mål, de har gode omstillingsplaner.

De europeiske medlemmene av den eksklusive «Big Oil»-klubben, som inneholder verdens største, integrerte energiselskaper, har lenge vært ansett som mer progressive når det gjelder utslippsmål og planer for fornybarproduksjon. Det er heller ikke første gangen Oljefondet stemmer mot ledelsen hos Exxon og Chevron.

Men i år har blant annet BP fått sterk kritikk fra miljøorganisasjoner for å ha redusert planlagte kutt i olje- og gassproduksjon frem mot 2030.

Mark van Baal i Follow This, en organisasjon som koordinerer aksjonærer som ønsker å presse selskapene på klimamålene sine, sier til FT at fondets stemmegivning ikke er konsekvent. Han har også tidligere sagt til DN at han mener fondets stemmegivning hos de europeiske oljeselskapene kan skade dets rykte som en foregangsaktør på klima. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.