Et 150 år gammelt morelltre er tatt av stormen og har falt mot strømkablene og huset til Dennis Lilley i kystbyen Washington i Nord-Carolina. I en kurv heist opp av en kranbil forsøker en arbeider å sage vekk grenene uten å ødelegge kabler og hus. Nede på bakken står Lilley og beredskapskoordinator Kenny McConville fra kommunen Beaufort County og følger med.

– Stormen har gjort stor skade i byen vår. Vi har store oversvømmelser. Dette er den verste flommen vi noensinne har hatt, sier McConville.

– Treet ble tatt av stormen. Det treet har overlevd stormer i 150 år. Jeg har bodd i området her i over 60 år, men aldri før opplevd lignende, sier Lilley, som vokste opp med treet i hagen.

«Livstruende» flom

Stormen «Florence» traff østkysten av USA fredag, og vinden ble nedgradert til laveste nivå, tropisk storm. Med stormen følger ekstreme mengder regn, og det er de enorme regnmengdene, oversvømmelser og flom som gjør at myndighetene fortsatt ser på «Florence» som livsfarlig.

Mens det kraftige regnværet pågikk fredag, lørdag og natt til søndag, sendte guvernøren i Nord-Carolina stadig ut meldinger om at «livstruende, katastrofale oversvømmelser er sannsynlig i dette området» der DN rapporterte fra.

– Her i Washington presset vinden vannet mot kysten, samtidig som elven førte med seg flomvann, og dermed fikk vi rekordstor oversvømmelse, sier McConville.

– Jeg er 63 år gammel og har bodd her i området hele livet. Jeg har aldri opplevd at flomvannet har stått like høyt som nå. Det er den høyeste flommen vi har hatt. Vannet sto 44 tommer (1,1 meter) opp på veggen, helt opp til den nederste kanten av vinduet der, sier Lilley, og peker på en våt linje på husveggen.

Større flom enn forventet

Huset hans står på stylter. Etter flommen i 1996 hjalp myndighetene folk å heve opp husene for å unngå skader fra flommen. En rekke elver i North-Carolina satte i helgen nye flomrekorder etter at stormen Florence feide ekstremregnet inn over land. Vannet gikk mye høyere enn Lilley hadde forventet, og skadet bilene og gressklipperen hans som sto i garasjen.

– Jeg trodde vannet skulle nå hit, men så gikk det helt opp hit. Jeg sto i huset og så vannet flomme over motoren på bilen, gressklipperen kom under vann, så den er jo helt ødelagt nå, sier bilmekanikeren Lilley, som har en stor garasje med to biler og alskens utstyr.

Han er en av mange som har fått skadet møbler og utstyr i flommen. I downtown står fortsatt deler av gater, hus, fotballbaner og jernbanelinjer under vann, et døgn etter at vannet har trukket seg flere meter tilbake.

Padler kajakk på basketballbane

Nede ved elven Pamlico padler en mann i kajakk over en oversvømt basketballbane, forbi basketkurvene og inn til huset sitt der hagen fortsatt er oversvømt.

Larry Hutchkins ble i huset under stormen, når bruker han kajakk for å komme seg rundt. Byen Washington i Nord Carolina ble kraftig oversvømmet, men vannet har trukket seg mye tilbake.
Larry Hutchkins ble i huset under stormen, når bruker han kajakk for å komme seg rundt. Byen Washington i Nord Carolina ble kraftig oversvømmet, men vannet har trukket seg mye tilbake. (Foto: Per Thrana)

– Jeg har padlet rundt for å sjekke om vi har fått noen skader. Det ser bra ut, jeg kan ikke se at vi har fått flomskader. Vi var heldigvis godt forberedt og hadde flyttet alle bilene våre og annet utstyr høyere opp, sier Larry Hutchkins.

– Dette er den høyeste flommen jeg har opplevd her, og kanskje den høyeste noensinne, så vi følger oss svært heldige som ikke fikk noen skader, slik de har fått nede i New Bern, sier Hutchkins, som er grunnskolelærer i byen.

Hittil har stormen ført til fem dødsfall i delstaten. I byen Wilmington 200 kilometer lenger sør døde en kvinne og hennes barn da et stort tre falt over huset i stormen. I Kinston lenger inn fra kysten døde en eldre mann da en vindkule slo han over ende.

En million uten strøm

Stormen førte til at nær en million personer var uten strøm, men en armada av elektrikere fra hele USA har kjørt til området for å reparere skadene så snart det er trygt. Lørdag var mesteparten av strømnettet i Washington reparert.

– Vi har fått reparert 80–90 prosent av ledningsnettet som ble ødelagt i stormen. Men nå må jeg videre, det er mye å gjøre, sier McConville, før han hopper inn i bilen og kjører av gårde.

I garasjen står bilmekaniker Lilley og ser på tingene han hadde satt så høyt som mulig, som han trodde var på trygg grunn.

– Dette er den syvende gangen vi har flom her. Jeg trodde jeg satte ting utenfor rekkevidde av flommen, men det var altså ikke nok. Den forrige rekorden i hagen min var fra 2006, på 27 tommer, nå er den på 44, sier Lilley.

Han tror ikke han får dekket alle stormskadene på forsikringen, og regner med å tape 4000 dollar bare på gressklipperen.

– Ingen kan dekke det tapet jeg og andre her i byen får fra flomskadene. For meg dreier det seg om mange tusen dollar, sier han og stryker seg over det går bukkeskjegget.

Rundt ti millioner personer på østkysten av USA bor i stormområdet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: