Rekordhøye atmosfæriske konsentrasjoner av klimagasser og oppsamlet varme vil føre til vidtrekkende konsekvenser for nåværende og fremtidige generasjoner, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Søndag la FN-organet WMO frem sin klimarapport i forbindelse med klimatoppmøtet i Glasgow. Funnene er dystre. Ifølge den foreløpige rapporten ligger de siste syv årene an til å bli de syv varmeste som er registrert. Dette er basert på data fra de første ni månedene av 2021.

– Ekstreme hendelser er den nye normen. Det er stadig flere vitenskapelige bevis for at noen av disse stammer fra menneskeskapte klimaendringer, sier WMOs generalsekretær Petteri Taalas i en pressemelding søndag ettermiddag.

Klimatoppmøte

FNs generalsekretær António Guterres sier om rapporten:

– Den foreløpige WMO State of the Global Climate 2021-rapporten bruker de siste vitenskapelige bevisene for å vise hvordan planeten vår endrer seg foran øynene våre. Fra havdypet til fjelltopper, fra smeltende isbreer til ubarmhjertig ekstremvær, blir økosystemer og samfunn rundt om på kloden ødelagt. COP26 må være et vendepunkt for mennesker og planeter.

Uønsket comeback for fossil energi: – Tidenes nest største økning i energibruk
Etterspørselen etter fossil energi har økt kraftig, nå når stadig flere økonomier er på vei oppover etter nedstengingen. Marc Daniel Davies forklarer hvorfor skitten energi dominerer, tross historisk høye investeringer i grønn energi.
04:31
Publisert:

Med COP26 refererer Guterres til klimatoppmøtet i Glasgow. Lederne av G20 var samlet i Roma denne helgen. Søndag reiste de videre til klimatoppmøtet i Glasgow.

G20-landene ble enige om at man skal forsøke å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, og bli karbonnøytrale rundt midten av århundret. Det følger imidlertid ingen konkrete datoer.

Lederne er også enige om å stanse finansieringen av kullkraftverk i utlandet innen utgangen av 2021.

Landene har imidlertid ikke kommet fram til en enighet om å fase ut sine egne eksisterende kullkraftverk. Særlig land som Kina og India har vært sterke motstandere av dette.

Ekstreme hendelser

WMO-rapporten viser at den global havnivåstigning har akselerert siden 2013 til et nytt høydepunkt 2021, med fortsatt oppvarming av havet og havforsuring.

– Det regnet i stedet for snø, for første gang registrert på toppen av innlandsisen på Grønland. Kanadiske isbreer smeltet raskt. En hetebølge i Canada og tilstøtende deler av USA presset temperaturene til nesten 50 grader i en landsby i British Columbia. Death Valley i California nådde 54,4 grader under en av flere hetebølger i det sørvestlige USA, mens mange deler av Middelhavet opplevde rekordtemperaturer. Den eksepsjonelle varmen ble ofte ledsaget av ødeleggende branner, sier WMOs generalsekretær Petteri Taalas.

Taalas påpeker at med den nåværende økningen i klimagasskonsentrasjoner vil vi ved slutten av dette århundre, se en temperaturøkning langt over Parisavtalens mål på 1,5 til to grader.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.