FNs klimarapport om virkninger, tilpasninger og sårbarhet. Dette er delrapport to i den første hovedrapporten fra klimapanelet på fem år. Konklusjonen er at vi nå vet veldig mye mer om hvilken effekt klimaendringene har på livet på kloden. Rapporten omtales som dyster og skremmende.

- Dette betyr at alle land må gjøre mer, også Norge. Vi må kutte utslippene raskere og vi må kutte mer nasjonalt, sier Sundtoft.

Hun gjentar at regjeringen vil overoppfylle klimaforliket, til tross for at de nylig mottok en rapport fra Miljødirektoratet om at vi ikke kommer til å bå mpålene for 2020 om ikke trenden endres. Hun skryter av regjeringens satsing på jernbane og kollektivtransport i byene.

- Og vi vil så raskt som mulig få på plass en grønn skattekommisjon. Jeg tror det er gjennom skatter og avgifter vi får de raskeste endringene i samfunnet. Det skal koste mer å forursense, sier statsråden.

Hun understreker at rapporten først og fremst peker på at det fremdeles er rom for endring og tilpassing.

- Men så folkens, så må vi ikke la pessimismen ta overhånd. For det skaper en handlingsplammelse, og handlingslammelse er det siste vi trenger, sier hun.

- Det er grenser for hvor store og voldsomme klimaendringer vi klarer å tilpasse oss. Det er nå alvorlige utsikter både for oss og fremtidige generasjoner, det er derfor vi må handle nå, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.