Flere nyhetsbyråer, blant andre Reuters, skriver nå at G20-lederne går inn for en uttalelse som ligner målene i Parisavtalen i 2015. Der er målet å stanse oppvarmingen på to grader, og ideelt sett holde seg nærmere 1,5 grader.
Tidligere i dag rapporterte AFP at uttalelsen ville gå lenger enn Parisavtalen, og gå tydeligere inn for 1,5-gradersmålet.
Man skal også ta sikte på å bli karbonnøytrale, altså ha ingen netto utslipp, rundt midten av dette århundret.
– Vi vil akselerere våre forsøk på å forhindre klimaendringer, tilpasse oss, og klimafinansiere, og anerkjenne viktigheten i å oppnå global karbonnøytralitet innen eller om lag midten av dette århundret, skal det stå i uttalelsen.
Ingen konkrete tiltak
Det er imidlertid ikke knyttet noen konkret dato til målet om karbonnøytralitet, noe det skal ha vært i tidligere versjoner av uttalelsen.
Lederne er også enige om å stanse finansieringen av kullkraftverk i utlandet innen utgangen av 2021.
Landene har imidlertid ikke kommet frem til en enighet om å fase ut sine egne eksisterende kullkraftverk. Særlig land som Kina og India har vært sterke motstandere av dette.
Det har vært et stort press på G20-landene om å komme frem til en felles klimapolitikk under toppmøtet i Roma, som etterfølges av FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow. De 20 store industrilandene står sammen for 80 prosent av verdens klimautslipp.
Eksperter mener at for å nå 1,5-gradersmålet vil man måtte nærmest halvere globale utslipp innen 2030, og deretter gjøre verden helt karbonnøytral innen 2050.
«Last chance saloon»
Den britiske tronarvingen, prins Charles, holdt en åpningstale til statslederne på G20-møtet i Roma søndag. Prinsen, som lenge har engasjert seg i klimaspørsmål, sa at de største økonomiene i verden har et overveldende ansvar ovenfor kommende generasjoner.
Han omtalte det kommende COP26-møtet i Glasgow som «the last chance saloon», ifølge BBC. Prins Charles ba lederne lytte til unge klimaaktivister.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.