Ny studie bekrefter alle tidligere alarmerende funn.
Ifølge en ny og omfattende studie smeltet det 428 kubikkilometer med is fra innlandsisen på Grønland i 2013, skriver Danmarks Radio.
I 2003 forsvant det 111 kubikkilometer is, noe som betyr at issmeltingen nesten er firedoblet på bare ti år.
«Forestill deg 428 kjempeisterninger på 1x1x1 kilometer som ble kastet i havet hvert år. Det er mye», som den danske kringkastingen skriver.
For å gi et ytterligere bilde på hvor mye is som forsvinner, så produserte alle kommunale vannverk i Norge ifølge SSB 683 millioner kubikkmeter vann i 2017. Da én kubikkilometer tilsvarer én milliard kubikkmeter, innebærer det at ett års issmelting fra Grønland i 2013 tilsvarer rundt 625 års total vannproduksjon i Norge.
– Stort bidrag til globale havstigninger
– Det er overraskende at isen nå også smelter i det sydvestlige Grønland. I fremtiden vil smeltevann fra dette området sannsynligvis komme til å gi et stort bidrag til de globale havstigninger, sier en av forskerne bak studien, Shfaqat Abbas Khan ved Danmarks Tekniske Universitet, til Danmarks Radio.
Ifølge Abbas Khan akselererte avsmeltingen videre i 2014, og forskeren tror smeltingen vil bli enda større i fremtiden.
Isen på Grønland smelter både på grunn av at isbreene møter et stadig varmere hav, men også grunnet stigende landtemperatur flere områder på Grønland.
Sebastian Mernild fra Nansensenteret i Norge, som blant annet forsker på klimaendringenes betydning for innlandsisen på Grønland, har ikke deltatt i den nye studien, men han har lest den. Til Danmarks Radio sier han følgende:
– Det er en flott studie hvor noen av de beste forskerne innenfor flere felt er gått sammen. Følsomheten er imponerende. Man kan se et knivskarpt skifte i avsmeltingen over ganske kort tid i 2013.
9.000 milliarder tonn er borte
En dansk studie som ble publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature i 2015 viste at det de siste 115 årene er forsvunnet 9.000 milliarder tonn innlandsis fra Grønland, tilsvarende en stigning i verdenshavenes nivå på 2,5 centimeter.
Omtrent 80 prosent av Grønland er dekket av is, og på det tykkeste er iskappen over tre kilometer. Dersom hele isen på Grønland skulle smelte, vil det føre til en økning av havnivået på syv meter, ifølge Norsk Polarinstitutt.
Hvis vi ikke klarer å kutte kraftig i utslippene av drivhusgasser vil havnivåene stige opptil 1,45 meter innen år 2100, og 153 millioner risikerer å måtte rømme hjemmene sine permanent, ifølge en studie fra 2017 publisert hos American Geophysical Union. Rapporten fra FNs klimapanel fra 2014 indikerte at havnivået kunne stige opptil 74 centimeter frem mot slutten av dette århundret med tilsvarende utslippsutvikling som den ferskeste studien på det tidspunktet la til grunn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.