Det statlige klimateknologiselskapet Enova sammenkalte torsdag på kort varsel til pressekonferanse på Ekebergrestauranten vedrørende Equinors store havvindplan på Tampen. Uvanlig nok stilte også statsminister Erna Solberg. Staten gir nemlig Equinor og partnerne en rekordtildeling på hele 2,3 milliarder kroner til prosjektet, slik DN meldte tidlig torsdag.

- Den kunnskapen vi har utviklet kan etablere enda flere norske arbeidsplasser fremover. Havvind kan brukes ikke bare i Norge, men i veldig mange andre land, men med oss som den store teknologileverandøren, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

En av få snublesteiner for prosjektet, er EU-forbudet mot statsstøtte, som riktignok har store åpninger for klimatiltak. Efta-avtalens overvåkningsorgan ESA må uansett kobles inn.

- Dette krever en særskilt ESA-notifisering, men vi er komfortable med av vi er godt innenfor regelverket, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad til DN etter pressekonferansen.

Hydro hadde rekorden

Ifølge Equinor skal prosjektet gi 200.000 tonn i reduserte CO2-utslipp i året.

Den gamle rekorden for Enova-støtte var det Hydro som satt på, da selskapet fikk halvannen milliard kroner til en ny og mer energieffektiv aluminiumsfabrikk på Karmøy i 2014.

Det var på forhånd kjent at Equinor har bedt om milliarder i statsstøtte til prosjektet, som involverer elleve gedigne flytende vindturbiner. Equinor lanserte havvindplanen, kalt Hywind Tampen, under oljemessen i Stavanger i fjor, og indikerte da et behov for statsstøtte på oppimot 2,5 milliarder kroner for å få det i havn. Totalt var prosjektet anslått å koste rundt fem milliarder kroner, avhengig av teknologiutvikling. Prosjektet ble allerede den gang lovet en halv milliard i støtte fra næringslivets Nox-fond.

Ifølge både Enova og Equinor er det meningen at statsstøttebeløpet på 2,3 milliarder skal reduseres dersom en lykkes i å redusere totalkostnaden.

Prosjektet er komplisert fordi det omfatter strømoppkobling til fem gamle oljeplattformer på Gullfaks- og Snorre-feltene, og derigjennom involverer svært mange ulike interessenter. Gullfaks-lisensen bestyres av Equinor, med Petoro og OMV som medeiere, og skal eie fem av de elleve turbinene. Snorre-lisensen består av Equinor, Petoro, ExxonMobil, Idemitsu, Wintershall DEA og Vår Energi, og skal eie de siste seks.

Det omsøkte støttebeløpet på rundt 2,5 milliarder kroner skapte oppsikt da det ble lansert under oljemessen i fjor. Bellona-grunnlegger Frederic Hauge var blant kritikerne som mente Equinor burde kunne ta en større del av regningen selv.

Store ambisjoner

Equinor har store ambisjoner med Hywind-konseptet. Det handler ikke bare om Hywind Tampen. Selskapet ønsker å gjøre flytende vindparker til et konkurransedyktig alternativ til havbunnsmonterte vindparker. Det kan åpne opp enorme havområder globalt for vindenergi-utbygginger. Selskapet satte opp sin første Hywind-testmølle til rundt 400 millioner kroner utenfor Karmøy i 2009, også da støttet av Enova . I 2017 fulgte selskapet opp med Hywind Scotland, en pilotpark til to milliarder kroner som består av fem mye større turbiner, muliggjort av britiske subsidier. I sommer kunngjorde også Equinor og koreanske partnere planer om å utrede det flytende havvindprosjektet Donghae 1 i Sør-Korea, en vindpark som skal være dobbelt så stor som Hywind Tampen.

2,3 milliarder kroner utgjør en stor del av midlene Enova får i årlig tildeling fra staten. Enova ble tilført nær 2,8 milliarder kroner i fjor, stigende til over tre milliarder i år. Enova har riktignok en del kansellerte prosjekter en kan frigjøre midler fra, samt en reserve å ta av. Ved inngangen til året disponerte Enova 5,6 milliarder kroner, ifølge Enova-sjef Nakstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.